Slovenija
294 ogledov

Policisti predlagajo strožje pogoje za izrek opozoril pred redno odpovedjo

Policijsko vozilo policisti, policija, sirena, policijski motor Anže Petkovšek
Sindikat policistov Slovenije je s 3.326 podpisi vložil pobudo za spremembo Zakona o delovnih razmerjih, ki se nanaša na strožje pogoje glede izrekov opozoril pred redno odpovedjo delovnega razmerja.

Sindikat policistov Slovenije (SPS) je danes v Državni zbor vložil pobudo za spremembo in dopolnitev Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1), "ki se nanaša na uveljavitev strožjih in bolj določnih pogojev za izrek opozoril pred redno odpovedjo delovnega razmerja zaposlenim".

Kot so zapisali, želijo v SPS ''zaščititi vse delavke in delavce pred samovoljnim šikaniranjem delodajalcev. Predlogu smo predložili 3.326 podpisov podpore, ki smo jih zbrali v samo nekaj dneh.''

Predsednik sindikata Kristjan Mlekuž je v izjavi za javnost povedal, da gre za pobudo v dobro vseh zaposlenih v javnem in zasebnem sektorju, s katerim želijo preprečiti, da bi bili izpostavljeni samovolji svojih nadrejenih. ''Želimo, da se omeji možnost izrekanja opozoril pred redno odpovedjo delovnega razmerja, in sicer tako, da to ni več prepuščeno samovolji nadrejenih, ampak morajo za to biti izpolnjeni točno določeni pogoji, kot je kršitev pogodbe o zaposlitvi'' je dejal.

Druga predlagana rešitev SPS je možnost pravnega varstva. Kot tretjo možnost pa predlagajo, da delodajalec ne bi mogel začeti s postopkom odpovedi delovnega razmerja, dokler neodvisni organ ne bi pravnomočno odločil, da so podani razlogi za opozorilo.

Nadalje predlog vsebuje rešitev, da vsa opozorila, ki so bila dana, dokler ne bo zakon sprejet, izgubijo pravno veljavo. Hkrati pa dopuščajo trimesečni rok, v katerem lahko delodajalci tovrstna opozorila znova izrečejo.

V SPS menijo, da je inštitut za discipliniranje zlorabljen

''Naj poudarim, da smo bili v zadnjem letu v policiji deležni eklatantnih zlorab inštituta za discipliniranje zaposlenih,'' je opozoril in spomnil na policista, ki je naredil selfi z enim izmed protestnikov, do tega, da so dobili zaposleni v policiji opozorilo pred odpovedjo zaradi komentiranja družbenih razmer na socialnih omrežjih ter na izrek opozoril trem ljubljanskim policistom zaradi ukrepanja proti predstavnikom rumenih jopičev na protestih 25. junija letos. 

"Ta ukrep, ki ga je generalni direktor policije Anton Olaj zlorabil, ni razlog za vložitev pobude, je pa povod za to," je poudaril Mlekuš, saj  je namreč po njegovih besedah jasno dokazal, da imajo delodajalci v rokah premočno orožje, s katerim disciplinirajo zaposlene.

V SPS menijo, da vlada sprejema ukrepe brez pravne podlage, zato želijo s tem zakonom med drugim preprečiti tudi nadaljevanje te samovolje. Obenem upajo, da bo vlada spoštovala odločitev, ki jo je v četrtek sprejelo Ustavno sodišče. "PC ali PCT ne moreta vplivati na pogodbo o zaposlitvi," je zaključil Mlekuž.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 1
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 10:34 05.oktober 2021.

    Končno sindikat opravlja svojo dolžnost !