Slovenija
19 ogledov

Policisti pri bolnem prebežniku sumili na pojav ebole

Sum na ebolo pri prebežniku iz Nigerije. Sindikat policistov Slovenije (SPS) je ogorčen nad – po njihovem mnenju – neprimerno odzivnostjo zdravstvenega osebja v Zdravstvenem domu v Ravnah na Koroškem.

Policisti PP Ravne na Koroškem so v petek obravnavali dva ilegalna prebežnika, od tega enega iz Nigerije, ki je kazal več simptomov bolezni: temperatura, tresenje, bolečine v mišicah, "steklene in motne oči". Policisti so menili, da bi prebežnik utegnil prenašati ebolo. Milena Trbulin s celjske policijske uprave pojasnjuje, da sta se tujca, 14-letni Afganistanec in 27-letni Nigerijec, v Slovenijo pripeljala v tovornem delu vozila, ki ga je vozil srbski državljan. V podjetje Žerjav je pripeljal odpadne akumulatorje. 

Policisti so glede obolelega Nigerijca obvestili Zdravstveni dom Ravne, kjer sta zdravstvena delavca odklonila prihod. “Policistom sta rekla, da naj sami obravnavajo ubežnika, da naj si nataknejo rokavice in dajo obolelemu lekadol,” pravijo v Sindikatu policistov Slovenije. Menijo, da to dokazuje, da za primer prenosljivih bolezni v tej zdravstveni ustanovi nimajo izdelanih ustreznih protokolov.

Po daljšem pregovarjanju je po treh urah na kraj prišel šele tretji zdravstveni delavec z ustrezno zaščito. “Po pregledu je zdravnik ocenil, da ne gre za obolenje z ebolo, pač pa za drugo bolezensko stanje. Do dokončne potrditve diagnoze je vendarle odredil izolacijo prebežnika,” še pravijo pri sindikatu.

Kot pojasnjuje Trbulinova s celjske policijske uprave, so se policisti sami dogovorili, da dokler ne dobijo potrditve, za kakšno boleznijo boleha Nigerijec, nihče od prisotnih ne zapusti prostore policije.

V sindikatu izpostavljajo stres policistov, ki so bili vpleteni v dogajanje, njihov strah, da prebežnik prenaša ebolo. Prepričani so, da so v zdravstvenem domu reagirali nepripravljeno. “Pri izvajanju zdravstvenih protokolov si ne smemo dovoliti improvizacije in hazardiranja na račun zdravja policistov in drugih državljanov, postopki ukrepanja in obveščanja morajo biti hitri in učinkoviti,” poudarjajo.

Direktor: Ravnali smo pravilno

V Zdravstvenem domu Ravne vsakršno namigovanje na neprimerno odzivanje s strani njihovih zdravstvenih delavcev odločno zavračajo. Direktor Stanislav Pušnik poudarja, da gre pri navedbah sindikata za "številne netočnosti" in da se je takoj po policijskem klicu v dogajanje vključila tudi vodja njihove splošne medicine. Pušnik še izpostavlja, da so za primer ebole dobro pripravljeni, saj so osnovne informacije glede ravnanja v takšnih primerih že prejšnji teden dobili s strani infekcijske klinike.

Glede tega, da so zdravstveni delavci policistom rekli, naj bolnega prebežnika pregledajo sami in mu dajo lekadol, pa Pušnik izpostavi prepričanje, da gotovo ni šlo za takšno komunikacijo, da pa bodo zagotovo pregledali magnetograme.

SPS zavrača sprenevedanje in zavajanje direktorja ZD

"Izgovori, da se je na koncu ugotovilo, da ni potrjen sum obolenja z ebolo oziroma drugo prenosljivo boleznijo je popolnoma neresno in zavrženo. V kolikor je bila situacija na kraju tako nenevarna kot želi prikazati direktor ZD Ravne na Koroškem, zakaj sta potem dva zdravnika odklonila pregled pacienta in prihod na kraj. Nista bila pripravljena niti iz posredne razdalje oceniti zdravstvenega stanja, pri čemer je bila odrejena 'neke vrste karantena', tako da so se omejili stiki in gibanje policistov v policijski enoti.  V sindikatu razpolagamo tako s potrjenimi izjavami, kot listinami, ki prikazujejo kronološki potek dogajanja, vse odklone in naročilo ob 15.37 uri, da naj dajo policisti Nigerijcu lekadol," so se na izjavo direktorja ZD Ravne na Koroškem odzvali v SPS.  

Sum na ebolo so pri prebežniku ovrgli; šlo je res za Nigerijca, ki pa je v zadnjih mesecih živel v Grčiji in na Hrvaškem.

Komentarjev 4
  • Hi5 11:20 27.oktober 2014.

    Ma kaj se imajo policaji pri nas toliko za pritoževat??? Nič jim ne paše, nič ne bi delali, vse jim je nevarno. Kaj ste pa potem izbrali tak poklic, če vam je vsaka stvar odveč.Malce poglejte čez mejo, ...prikaži več s čim vse se ukvarjajo policisti v drugih državah in kmalu vam bo jasno, da je v Sloveniji še super. Ne vem, a kdo koga prosi naj bo policaj in naj se spopada s tem in onim? Če pač nekdo ni za policijsko delo, naj srečo poiskusi v gospodarstvu. Delovnih mest je na voljo ogromno in glede na izkušnje in sposobnosti bodo policaji hitro dobili delo.

  • 12345 16:14 26.oktober 2014.

    Čakajte, čakajte... ali ni pred dnevi zdravniški sindikalist, ali kaj je že, govoril o strokovnosti, žrtvovanju zdravnikov, etiki, nadstandardih storitev, bla, bla, bla, ... sedaj pa policiste medicinci pošiljajo v ogenj. Me zanima, če se bo kaj odzval, bo se ...prikaži več že in sicer, tako da se bo pošteno razburil ampak še ne ve na koga. Saj so poznani taki primeri zdravljenja na daljavo, pa pravijo, da odklanjajo alternativo. To z Lekadolom ni slišati prvič.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 11:52 26.oktober 2014.

    Zanimivo,da nikoli dohtarji ne lažejo in zmerej se odzovejo na najbolj primeren način in po protokolu,my ass.Sami lenuhi v zdravstvu,če je le mogoče,samo po plačo pridet,pa nič delat!