Slovenija
18 ogledov

Polovica kosil nadpovprečnih

vrtec otroci Boštjan Tacol
Šole. Neenakost pri zdravju otrok lahko zmanjšamo s šolsko prehrano.

Več kot 51 odstotkov vseh pregledanih jedilnikov kosil v šolah je doseglo nadpovprečne ocene, so včeraj sporočili z Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) RS.

“Z dostopom do zdravih izbir v času šolanja ne vplivamo zgolj na dobro prehranjenost za optimalno rast in razvoj; vplivamo lahko tudi na zmanjšanje neenakosti v zdravju med skupinami z različnim socioekonomskim položajem,” opozarjajo na IVZ. Družbeni ukrepi, kot je omogočena šolska malica, so po njihovem mnenju lahko socialni korektor za vse socialno ogrožene, še zlasti v obdobju krize.

Naj spomnimo, da so nekateri ravnatelji in humanitarne organizacije ogorčeni nad letošnjo ukinitvijo splošne subvencije za šolsko malico, saj številni starši malice ne morejo plačati.

Vse več pretežkih otrok

Na IVZ opozarjajo tudi na vse več predebelih otrok. Po zadnjih podatkih fakultete za šport je v Sloveniji od leta 1988 do 2011 delež pretežkih fantov narasel s 15,8 na 18,6 odstotkov, deklet pa s 13,7 na 17,1 odstotka. A. Š.

Komentarjev 2
  • Stolp 18:27 21.september 2012.

    ...je bilo v starih dobrih socialističnih časih, ja!

  • dragec 09:12 21.september 2012.

    En sendvič v torbo, pa pejt v šolo po znanje (brez varnostnika, brez zdrogirane in opite mladine, brez pretepov pred šolo, brez prestrašenih učiteljev...)