Slovenija
17 ogledov

"Pomembna razvojna usmeritev podeželja"

evropska komisija Shutterstock
Članice EU danes v Bruslju razpravljajo o evropskem proračunu za obdobje 2014–2020. Slovenijo zastopa državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Igor Senčar.

Evropska komisija je junija lani predlagala sedemletni proračun v višini 1.025 milijard evrov za obveznosti, kar pomeni 1,05 odstotka bruto nacionalnega dohodka (BND) EU in 972,2 milijarde evrov za dejanska plačila, kar predstavlja en odstotek Unijinega BND.

Gre za povišanje vsote v primerjavi s sedanjim večletnim proračunom, a znižanje po deležu BND. Za obdobje 2007–2013 je bilo namreč za prevzem obveznosti odobrenih 976 milijard evrov ali 1,11 odstotka BND EU, za prevzem dejanskih plačil pa 926 milijard evrov ali 1,05 odstotka BND EU.

Slovenija meni, da je predlog komisije v danih gospodarskih in finančnih razmerah realen in dobra osnova za pogajanja, sicer pa je pomembno predvsem, da se ne zmanjšujejo sredstva za kohezijo in razvoj podeželja, je konec januarja pojasnil tedanji minister Mitja Gaspari. Poleg tega Slovenija zagovarja močno usmerjenost proračuna v izvajanje strategije Evropa 2020 in razvojno naravnane politike. Na področju prihodkov se strinja s predlogom poenostavitve sistema lastnih virov in ukinitve dosedanjega sistema rabatov.

Članice Unije se sestajajo v sestavi Sveta za splošne zadeve, v okviru katerega se sestajajo ministri ali državni sekretarji članic, pristojni za evropske oziroma zunanje zadeve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.