Slovenija
8305 ogledov

Pomembne spremembe pri Hot

Hofer Telekom Anže Petkovšek
Mobilni operater Hot je v enem letu prepričal 40 tisoč uporabnikov, po novem zelo omejujejo uporabo v drugih državah EU.

V tarifah Maxi in Extra bodo imeli uporabniki po novem doma na voljo neomejene klice in kratka sporočili (MMS sporočila so plačljiva), v primeru gostovanja v EU pa bodo tako klici kot sporočila zelo omejeni.

Velja sicer, da je lahko znotraj EU omejen le prenos podatkov, a je Hot pri agenciji za komunikacijska omrežja in storitve zaprosil za izjemo, ki so mu jo odobrili.

Omejitev pa je v primerjavi s prenosom podatkov precej drastična. V tarifi Mini na primer ima uporabnik v EU na voljo 1,91 gigabajta prenosa podatkov, kar je skoraj dve tretjini količine podatkov, ki jih lahko porabi doma, to je tri gigabajte. Pri klicih in sporočilih pa bo lahko v EU porabljal le po sto enot, kar ni niti sedem odstotkov enot, ki so mu na voljo doma.

V tarifam Maxi in Extra bo v EU na voljo dvesto oziroma tristo minut pogovorov in dvesto oziroma tristo kratkih sporočil. Doma so tako klici kot SMS sporočila po novem neomejeni.

Zlorabe v EU bi lahko ogrozile domače cene

Direktorica Hot Eva Aljančič je pojasnila, da so njihove "tarife med najbolj ugodnimi v državah EU, zato so privlačni tudi za uporabnike iz drugih držav, ki želijo zlorabiti ugodnosti EU uredbe o gostovanju ... Vključene količine za uporabo med gostovanjem v HoT-ovih tarifah več kot zadoščajo uporabnikom, niso pa več privlačne za tiste, večinoma nerezidente Slovenije, ki želijo storitve zlorabljati v gostovanju," ocenjuje.

Eva Aljančič, direktorica HoT | Avtor: HoT HoT

Dodatne minute se obračunajo po porabi, 3,9 centa na minuto. Za uro pogovora v EU bo tako treba plačati 2,34 evra, dodatni SMS pa stane 1,22 centa, za sto poslanih sporočil bi tako plačali 1,22 evra.

Prvi s to odločbo v Sloveniji

"Agencija želi pojasniti, da je 17. maja 2018 skladno z veljavnimi uredbami EU izdala odločbo družbi HoT mobil d.o.o. na podlagi vloge omenjene družbe za zaračunavanje pribitka. Odločba velja za obdobje 12 mesecev. Pri tem ne gre za omejitev količin SMS, klicev in podatkov, temveč je agencija odobrila zaračunavanje pribitka za navedene storitve nad porabo določene količine. HoT mobil bo tako lahko uporabnikom posameznih tarif nad določeno porabo SMS, klicev in podatkov zaračunaval pribitek največ v višini, ki je določen v odločbi," so pojasnili na agenciji za komunikacijska omrežja in storitve. So pa potrdili, da gre za prvo in doslej edino odločbo, ki so jo izdali. 

V najcenejši tarifi Mini uporabniki doma dobivajo po 500 dodatnih enot, namesto tisoč bo tako na voljo 1500 minut pogovorov in 1500 SMS sporočil.

Doslej je bilo v tarifah Maxi in Extra na voljo po 3000 minut pogovorov in po 3000 kratkih sporočil, razlika je bila le pri prenosu podatkov, manjši paket je imel 20, večji pa 50 GB prenosa podatkov. Po novem so klici in sporočila doma neomejeni. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Laznivi 00:19 25.maj 2018.

    Malo je trajalo. Le kako sem se uspel prepricati....sedaj pa spet prenos stevilke na bob.

  • Thomy 14:02 24.maj 2018.

    Evo... nazaj k Bobu...