Slovenija
1076 ogledov

Pomoč slovenskim ribičem, ki jih je Hrvaška oglobila

Policija Piranski zaliv ribiči Profimedia
Vlada je danes sprejela predlog spremembe zakona o pomoči ribičem.

Vlada spreminja 15. člen zakona, ki predvideva nadomestila ribičem za izpad dohodka zaradi oviranega ribolova, in 21. člen, ki ureja pravno pomoč zanje. Vlada državnemu zboru predlaga, naj spremembe sprejme po skrajšanem postopku.

Kot je v izjavi za medije pojasnila generalna direktorica direktorata za hrano in ribištvo Ana Le Marechal Kolar, je sprememba 15. člena zakona o ureditvi določenih vprašanj zaradi končne razsodbe arbitražnega sodišča na podlagi arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško (Zuvras) nujna za nadaljnje zagotavljanje nadomestil ribičem, ker je s koncem minulega leta na ravni EU prišlo do sprememb pravil, ki urejajo državno pomoč za ribištvo in akvakulturo.

21. člen medtem ureja pravno pomoč za ribiče, ki so jim hrvaški organi izdali kazni zaradi ribolova v delu morja, ki po arbitražni razsodbi pripada Sloveniji. S spremembo želi vlada po besedah Le Marechal Kolar zaščiti ribiče, saj so nekatere globe že postale pravnomočne.

"21. člen spreminjamo na način, da bo navedena pravna pomoč obsegala stroške izvajalca pravne pomoči, stroške postopkov, v katerih se pravna pomoč izvaja, varščine ter v primeru prisilne izterjave povračilo glob, denarnih kazni ter stroškov, ki nastanejo v zvezi s tem postopkom ali zaradi tega postopka," je pojasnila.

S ciljem zaščite ribičev v najkrajšem možnem času vlada državnemu zboru predlaga, da opisane spremembe sprejme po skrajšanem postopku.

Pred tem je sicer že opozicijska SDS pripravila predlog spremembe Zuvras, po katerem bi vlada med drugim ribičem v 30 dneh poravnala globe, ki skupno znašajo okoli 3,4 milijone evrov. Vlada je v torek podala negativno mnenje o tem predlogu, saj meni, da bi to pomenilo, da Slovenija priznava pristojnost hrvaških organov v delu morja, ki po arbitraži pripada Sloveniji.

Namesto plačila glob vnaprej bo vlada tako ribičem zagotovila oz. povrnila sredstva za plačilo glob in pravne pomoči, če bodo hrvaški organi začeli s prisilnimi izterjavami. Do teh naj še ne bi prišlo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 26
  • jezero 06:19 14.junij 2024.

    No Pahor? Lep dan? In vsi drugi, ki ste 30 let jedli zastonj slovenski kruh in sprožali incidente v Piranskem zalivu! Dobili boste muzejsko hišo! Kaj pa razprodaja Slovenije Hrvatom? Isti ljudje.

  • Kmodri_ 06:07 14.junij 2024.

    Naj plača izdajalcev slovenskega naroda Borat iz svojega žepa! Oh kako fantastičen dan je bil za hrčke, da nas bodo kupili!!

  • Željko 19:22 13.junij 2024.

    Naš dragi zadrogirani Pahor jim je podaril vstop v Evropo dober del naše zemlje za povrhu bodo pa še par milijonov dobili od nas. BRAVO SLOVENSKI POLITIKI ŠE MOJI ENO LETNI HČERKI NE BI USPELO VEČ ZAJEBAT KOT STE VI