Slovenija
504 ogledov

Ponarejenega bankovca ne morete zamenjati za pravega

blagajne EPA
"Kaj naredit s tem bankovcem? Ne vem, kje sem ga dobil in nevem, kam ga naj zdaj dam. Ali je najboljše da ga odnesem na banko in razložim ...", je eden od mnogih zapisov, ki smo jih zbrskali na spletu. Preverili smo, kaj narediti, če sumite ali če ste dobili ponaredek.

Bankovci, s katerimi se polnijo bankomati morajo biti obdelani (prešteti) na napravah, ki preverjajo pristnost in primernost bankovcev. Zato ni nikakršne možnosti, da bi vam avtomat izdal ponarejen bankovet. Na sploh je ponarejenih bankovcem v obtoku manj. V kolikor imate bankovec, ki je resnično ponarejen, vam bo ta odvzet in ne bo zamenjan za pravega.

Na Banki Slovenije so za Žurnal24 pojasnili, da do zdaj niso zaznali primera, da bi bankomat izdal ponarejen bankovec, saj to ni mogoče. Pojasnili do, da morajo biti bankovci, s katerimi se polnijo bankomati, obdelani (prešteti) na napravah, ki preverjajo pristnost in primernost bankovcev. Naprave, ki se uporabljajo za ta namen so sposobne prepoznati in izločiti vse ponarejene bankovce in so objavljene na spletni strani ECB. Uporaba naprav, ki niso uvrščene na predmetni seznam za polnjenje bankomatov ni dovoljeno (prav tako ni dovoljeno ročno preverjanje pristnosti bankovcev za polnjenje bankomatov).

S ponarejenim bankovcem na policijo

Na Banki Slovenije svetujejo, da, če nekdo sumi, poseduje ponarejeni bankovec, ga - ali preveri v banki, ali odnese na najbližjo policijsko postajo. V kolikor je bankovec resnično ponarejen, vam bo ta odvzet in ne bo zamenjan za pravega. Če veste, da posedujete ponaredek in tega ne naznanite, ste namreč v skladu s Kazenskim zakonikom Republike Slovenije storili kaznivo dejanje. Ponaredka seveda nikjer ne morete zamenjati za pravi bankovec.

Če nekdo želi ponarejen bankovec vnovčiti ponarejen bankovec, čeprav nevede, morajo v trgovini, gostilni na pošti ali kjerkoli drugje, poklicati policijo in to naznaniti so na zurnal24.si pojasnili na Generalni policijski postaji. Policija ob prihodu na interventni dogodek opravi razgovore, zbira obvestila o okoliščinah unovčitve ter domnevno ponarejeni bankovec ali kovanec v skladu z 243. Členom KZ, zaseže. Tako zaseženi ponaredki se pošljejo v Nacionalni forenzični laboratorij pri Generalni policijski upravi, kjer se izdela strokovno mnenje. Ponaredki ostanejo v laboratoriju, strokovno mnenje pa priloži kazenski ovadbi po znanem ali neznanem storilcu.

V obtoku manj ponarejenega denarja

V letu 2015 je bilo v Republiki Sloveniji, v primerjavi z letom 2014, ugotovljeno zmanjšanje števila ponaredkov evrobankovcev, umaknjenih iz obtoka (zmanjšanje za 32,2 %), kot zmanjšanje števila ponarejenih evrokovancev (zmanjšanje za 7,5 %). Upoštevajoč število pristnih evrobankovcev, ki jih je Banka Slovenije neto izdala v obtok (konec leta 2015: 214,1 milijonov kosov), je delež ponaredkov še vedno zelo majhen.

Po podatkih NAC (nacionalni analitični center) in CNAC (nacionalni analitični center za kovance) je bilo v RS v letu 2015 iz obtoka umaknjenih 1.653 kosov ponarejenih evrobankovcev in 1.092 ponarejenih evrokovancev, v letu 2014 pa 2.439 evrobankovcev in 1.181 evrokovancev.

Največji del ponarejenih evrobankovcev v količinski strukturi predstavljajo bankovci za 50 evrov (33,3 %), tesno mu sledijo ponaredki bankovca za 20 evrov (32,7 %). Pri ponarejenih evrokovancih pa prevladujejo ponaredki za dva evra (56,7 %).

Komentarjev 6
  • zlatane 10:54 27.junij 2016.

    leta 94 sem prodal z101 in dobil ponaretih 100dem. na policiji pa so mi rekli pred 5 pričami samih policajev, da bojo mene dali na sodišče, ker onega, ki mi je dal ponareti denar ne upajo, ker je mafijaš. jaz ...prikaži več pa sem zraven sebe imel leto in pol starega sina, ki še govoril ni, kaj šele, da bi bil priča na sodišču. to je naša policija, sami so si krivi, da je biti policaj najbolj osovražen poklic na svetu

  • kapibara 08:56 27.junij 2016.

    Prejel kovanec za 2 BiH marki.. - žal to ugotovil šele doma.. :-(- naslednji dan je zamenjal lastnika..- od takrat naprej, na licu mesta, pogledam hrbet kovanca, da nima sove..

  • izRODEk 23:34 26.junij 2016.

    Če imaš ponarejen bankovec in ga ne moreš zamenjati za pravega, osumljen pa si celo po kazenskem zakoniku je jasno, da ga boš ali uničil ali pa plasiral naprej.Poanta: živimo v zjebanem sistemu, kjer te pravzaprav silijo v ...prikaži več to, da postaneš lopov!!!V tej državi je potrebno le krasti in goljufati, pa bo vse v redu, nič se ti ne bo slabega zgodilo. Samo pošten ne smeš biti. Tedaj si ga najebal!