Slovenija
31922 ogledov

Ponedeljkovi podatki: Še en dan s spodbudnimi novicami!

covid-19 bolnišnica Jesenice bolniki epidemija Profimedia
Včeraj je bilo izdanih manj TAN kod kot pretekli ponedeljek.

V ponedeljek je bilo po podatkih ministrstva za javno upravo izdanih 2905 TAN kod, kar pomeni, da je bilo približno toliko, verjetno nekoliko več, s PCR potrjenih novih okužb z virusom sars-cov-2. Število pozitivnih PCR testov je v povprečju za deset odstotkov (od -5 do +20) večje od podatka o izdanih TAN kodah. 

Prejšnji ponedeljek je bilo izdanih 3255 TAN kod in na koncu s PCR testi potrjenih 3.766 pozitivnih primerov, kar je več kot včeraj - podatek o včeraj izdanih TAN kodah tako kaže, da epidemija še naprej rahlo upada, kar je spodbudna novica. 

"Epidemija še vedno počasi upada. Zdaj je ključno, da dosledno izvajamo vse ukrepe, da se krivulje ne obrnejo spet navzgor, da ne bo potreben izredno škodljiv lockdown kot v Avstriji."

Matjaž Leskovar, IJS

Številke so spodbudne tudi zato, ker se v zadnjem tednu ali dveh opravi bistveno več hitrih testov, kar pomeni, da je število odkritih okužb večje kot pred tem. K odkrivanju novih okužb je pripomoglo tudi samotestiranje v šolah, ki se je pričelo preteklo sredo. 

Kljub temu so številke o okužbah zelo visoke in kažejo, da smo v Sloveniji globoko v epidemiji. Vlada sicer prejšnji teden kljub slabi situaciji ni napovedala nobenih novih ukrepov. 

Skrbijo podatki o hospitaliziranih covidnih bolnikih - teh je v bolnišnicah po zadnjih podatkih kar 1.162, od tega 276 na oddelkih za intenzivno nego. 

Vlada ni uvedla novih ukrepov

Kljub izredno slabi epidemiološki situaciji se vlada v preteklem tednu ni odločila za dodatno zaostovanje ukrepov. Še enkrat so pozvali delodajalce, naj čim več zaposlenim omogoči delo od doma. Fakultet ostajajo odprte, izvajalci javnih prevozov pa naj bi dobili še en teden časa, da začnejo strožje nadzorovati izpolnjevanje pogoja PCT, sicer bi lahko pristojni spet okrnili javni potniški promet.

Vse torej ostaja enako kot doslej; svetovalna skupina za covid-19 je že pred sejo vlade izpostavila, da smo trenutno na stagnaciji. "Na srečo ni več izrazitega porasta števila novih okužb, je pa njihovo število še vedno zelo visoko. Čas, ki je potreben za umirjanje epidemije, je tako nekoliko daljši, kot kadar je okužb manj. Po trenutnih projekcijah bo vrh v bolnišnicah v naslednjem tednu, v enotah intenzivne nega še kasneje," je v četrtek povedala Mateja Logar"Večje umirjanje lahko pričakujemo šele po 10. decembru." 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 07:57 23.november 2021.

    Ko se krivulja dviga, so krivi ljudje, ko pa pada, pa gre zasluga ukrepom in "stroki"....V resnici pa ne koristijo ne ukrepi, ne precepljenost...Dogajanje v državah, ki so bistveno bolj precepljene ali z strožjimi ukrepi dokazuje, da gre Covid svojo ...prikaži več pot...Morda bi bilo bolje, da bi se sedaj vsi naravno prekužili, pri tistih bolj ogroženih pa se naj uporabijo zdravila, ampak ne le za izbrance in "elito", ampak tudi za vsakega reveža, ki je tega potreben !!