Slovenija
3386 ogledov

Pooblastila: Bo policija imela vpogled v zdravstveno stanje ljudi?

koronavirus COVID-19 Slovenija meja z Italijo Epa
Zakon v času epidemije uvaja nova pooblastila policije.

Predsednik vlade Janez Janša je popoldne predstavil protikoronski zakonski predlog, ki predvideva številne interventne ukrepe. "Česa podobnega do zdaj še ni bilo," je dejal. 

Predlog tako imenovanega velikega anticovid zakona za blaženje posledic epidemije novega koronavirusa predvideva podelitev nekaterih novih pooblastil policiji. Ta bo lahko spremljala lokacijo tistih, ki se bodo namesto za karanteno odločili za lastno karanteno in bodo za spremljanje podali soglasje. "Zgledujemo se po državah, ki so epidemijo uspešno zajezile, na primer Južna Koreja, Singapur itd. Tam so protokol, možnost sledenja uvedli," je na vprašanje, ali bo policija sedaj imela podatke o zdravstvenem stanju državljanov, na večerni novinarski konferenci odgovoril minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Kljub karanteni so se prosto sprehajali naokrog

"Če je tisti, ki bi moral iti v karanteno na posebno območje, pripravljen podpisati izjavo, da je to sledenje omogočeno, da se omogoči izvedba oz. stanje karantene na njegovem domu oz. na lokaciji, kjer si jo bo izbral," je pojasnil minister, ki je dodal, da si si želijo preprečiti dogajanje prejšnji teden. "Sta nas klicala dva župana, povedala, da vedo, da imajo na območju občine okužene z novim koronavirusom, povedala, da po njihovih informacijah imajo odrejeno karanteno oz. prepoved gibanja, pa so se ti bolni prosto sprehajali po občini," je dodal Hojs. 

Policiji večja pooblastila

V tem času lahko policija, če bo ocenila, da je to potrebno zaradi preprečevanja širjenja virusa, med drugim išče osebe, postavlja cestne zapore z blokadnimi točkami, vstopa v tuja stanovanja in v druge prostore, začasno omejuje gibanje oseb ter zbira in obdeluje podatke. 

Policisti lahko v tem času dostopajo tudi do osebnih podatkov, ki jih upravlja ali pridobiva Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Hranili jih bodo lahko toliko časa, dokler trajajo ukrepi, odrejeni po zakonu, ki določa nalezljive bolezni ter predpisuje ukrepe za njihovo preprečevanje in obvladovanje. Napozneje 30 dni po koncu razglasitve epidemije COVID-19 jih morajo izbrisati oziroma uničiti. 

Sledenje le ob "izrecnem" soglasju

Na vprašanje, ali je dostop do mobilnih podatkov omogočen tudi v primeru osamitve ali zgolj v primeru karantene in ali so se glede policijskih pooblastil uskladili z informacijsko pobolaščenko, je minister dejal, da so stvari v največji meri uskladili z uradom informacijske pooblaščenke.

"Ravno na ta člen pa je, kolikor mi je znano, bilo nekaj zadržkov z njihove strani, pri čemer sam ne vidim, čemu bi ti zadržki lahko obstajali, saj ta zakon, ta člen jasno piše, da je tako sledenje možno samo ob izrecnem soglasju tistega, ki je temu podležen. Gre za karanteno oz. osamitev. Gre za tiste ljudi, za katere moramo vedeti, da ne smejo v času te bolezni, ki jo imajo, v času te odredbe oz. sklepa, ki ga bo izdal minister za zdravje početi nič drugega (in nikjer drugje) kot to, kar je tam zapisano," je dodal.

Komentarjev 5
  • softundsicher 07:45 30.marec 2020.

    "Sta nas klicala dva župana, povedala, da vedo, da imajo na območju občine okužene z novim koronavirusom, povedala, da po njihovih informacijah imajo odrejeno karanteno oz. prepoved gibanja, pa so se ti bolni prosto sprehajali po občini," je dodal Hojs. ...prikaži več 1. Kdo je dal županom informacijo, da so te osebe okužene? A zdaj bo pa že vsak vaški šerif imel vpogled v zdavstveno dokumentacijo? 2. Če so se okužene osebe resnično sprehajale po občini je to seveda narobe in potrebno strogo sankcionirati.

  • Avatar Issamela
    Issamela 01:15 30.marec 2020.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite -- Bredhot.Com

  • Avatar drecos
    drecos 22:32 29.marec 2020.

    in kaj ce telefon izklopis, kako te najdejo