Slovenija
477 ogledov

Pop TV in Kanala A bosta nehala oddajati signal po zraku

televizija Saša Despot
Predvidoma jutri naj bi Pro plus uradno objavil, da bodo ukinili možnost spremljanja Pop TV in Kanala A z anteno.

Pop TV in Kanal A bosta predvidoma jutri uradno objavila, da bosta nehala oddajati prizemni signal. To pomeni, da najbolj gledanih programov ne bo več mogoče spremljati s sobno ali strešno anteno. 

Vsem, ki televizijo gledajo še prek antene, se bo na programih začelo prikazovati obvestilo o prenehanju oddajanja, na Pro plusu pa naj bi po naših informacijah vzpostavili tudi klicni center, v katerem bodo odgovarjali na vprašanja gledalcev in jim pomagali pri prehodu. Predvidoma 16. januarja pa programa ne bo več, ostalo bo le obvestilo, da programa z anteno ni več mogoče gledati. 

Na Pro plusu na naše vprašanja, ali drži, da bo uradna objava jutri, niso odgovorili, pred časom so povedali: "Poslovnih namer in njihovih podrobnosti v fazi oblikovanja strategije ne razkrivamo." 

Prizadetih več kot sto tisoč gospodinjstev

Odločitev o prenehanju oddajanja prizemnega signala bo prizadela več kot sto tisoč gospodinjstev. Po podatkih zadnje terenske raziskave pomlad 2016, ki jo je opravilo podjetje AGB Nielsen, namreč živi v gospodinjstvih s prizemnim signalom 12,5 odstotkov prebivalstva Slovenije starejših od štirih let, nam je pojasnil Boštjan Kušnjerek, ki je v podjetju direktor marketinga. Brez signala Pop TV in Kanala A bo tako januarja ostalo okrog 250 tisoč ljudi, saj je povprečna velikost gospodinjstva 2,5 člana.

Zdaj nič, po novem od deset do dvajset evrov stroškov na mesec

Če bodo želeli še naprej gledati Pop TV in Kanal A, bodo morali kar globoko seči v žep, koliko, je odvisno od tega, kakšno infrastrukturo imajo, dodaten strošek pa bo nekje od deset do več kot dvajset evrov mesečno. 

Vprašanje je, koliko od dobrih sto tisoč gospodinjstev, si bo to sploh lahko privoščilo. Raziskave, zakaj televizijo spremljajo prek antene, ni, je pa raziskava statističnega urada o dostopu do interneta pokazala, da ga večina (61 odstotkov) nima, ker ga ne potrebuje, četrina je navedla, da interneta nima zaradi visokih stroškov dostopa, torej naročnine, še 28 odstotkov pa ga ni imelo zaradi visokih stroškov nakupa opreme, kar v primeru televizije ni relevantno. Podatki se nanašajo na leto 2015. 

Obet za operaterje: 50 tisoč novih naročnikov in milijon evrov prihodkov

Če se bo pol gospodinjstev, ki zdaj televizijo gledajo prek antene, odločilo za kabelsko ali IP-televizijo, bodo operaterji dobili dobrih 50 tisoč novih strank, ki jim bodo mesečno skupaj prinesle do milijon evrov. 

Kakšne posebej specializirane ponudbe izključno za televizijo skoraj ni.

Pri Telemachu začetni televizijski paket (120 radijskih in televizijskih programov, 9 HD) stane 19,50 evra, treba pa je imeti kabelski priključek. 

Kdor ima optiko, bo lahko pri T-2 naročil le televizijske programe, najcenejši paket slovenskih programov stane 9,99 evra na mesec, so nam pojasnili v klicnem centru. Kdor nima optike, lahko naroči IP-televizijo prek telefonskega omrežja, a mora v tem primeru naročiti paket, ki vključuje internet in je seveda precej dražji. 

Pri Amisu ni mogoče skleniti naročnine le za televizijo, obvezen je paket z internetom. Najcenejši stane 29,90 evra, ob vezavi za dve leti je naročnina eno leto 21,90 evra, za naročnike Simobila pa taka cena velja "za vedno". 

Glede na to, da gre za veliko število potencialnih novih naročnikov, ni izključeno, da bodo ponudniki pripravili še kakšno posebno akcijo. 

Satelitski krožnik na streho ali balkon

Kdor nima optike, kabelskega omrežja ali proste parice v telefonski centrali, ali pa se bo tako odločil, bo lahko namestil satelitski krožnik, ki ga pri nas ponuja Total TV. Ob vezavi za dve leti ponujajo brezplačno namestitev antene in dve mesečni naročnini le za en cent, kdor se ne želi vezati, bo moral opremo kupiti (199 evrov) in plačati montažo (80 evrov). Mesečna naročnina na paket TV 1 je 17,50 evra (64 programov, 8 HD), na paket TV 2 pa 20,50 evra (sto programov, 21 HD). Kot so nam povedali v klicnem centru, lahko satelitski krožnik namestijo posvod, edini pogoje je, da je obrnjen na jug. Total TV je sicer v lasti Telemacha. 

Uvod v zaračunavanje kabelskim operaterjem

Prenehanje oddajanja signala prek zraka je uvod v zaračunavanje programov pri kabelskih operaterjih. Kabelski operaterji namreč za Kanal A in Pop TV doslej niso bili pripravljeni plačevati, ker sta bila programa "brezplačno na voljo "v zraku".Kabelski operaterji so sicer Pro plusu že zdaj plačevali za programa v HD kakovosti in za časovne funkcije, a sta ti dve doplačili praviloma le nekaj odstotkov cene, ki se sicer plačuje za programe.

janez.zalaznik@zurnal24.si

 
Komentarjev 72
  • Jerneja Lah 13:22 18.januar 2017.

    dokle rje blo zastonj ste bli vsi tih, zdej pa ko je za placat pa vam ni prau, ce neki zelis met plcas halo. Zdej sele vidim kako so slovenci glup narod!

  • Jerneja Lah 13:19 18.januar 2017.

    zakaj te je drapal sej si gledal zastonj

  • Igor Trček 12:48 03.december 2016.

    Še dobr da so drugi programi. Samo drugo leto bom pogrešal film, sej veste SAM DOMA ... Bom pač več gledal druge programe. že tako POP ne gledam več ker so drugi bolj kvalitetni. Pa da ne delam reklame ...