Slovenija
34 ogledov

Poplavljenih preko 1300 objektov

Iška vas
1/13
Anže Petkovšek
Voda še vedno narašča na Cerkniškem polju in Loški dolini. V okolici Iga, kjer so poplave prizadele številne, voda počasi odteka.

Z izjemo kraških polj Notranjske in Dolenjske se pretoki rek po Sloveniji znižujejo. Voda se še vedno zvišuje na Cerkniškem jezeru, a se je zviševanje upočasnilo. Tudi na Planinskem polju vodostaj še narašča.Veliki Obrh v Loški dolini je presegel najvišji vodostaj iz časa letošnjih januarskih poplav in še nekoliko narašča.

Občinski štab civilne zaščite Loška dolina je pozno popoldne obvestil občane, naj opazujejo, če se vodostaj v bližini njihovih bivališč dviguje in po potrebi premoženje umaknejo na varno. Voda namreč še vedno narašča, pričakujejo, da se bo njena raven dvignila še za 20 centimetrov, zato se lahko poplavno območje še poveča. Najbolj so ogroženi zaselki Markovec, Pudob, Kozarišče in Šmarata.

Poplavljenih 1300 objektov

Iška vas | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Tokratne poplave so poplavile več kot 1300 objektov. Napori bodo zdaj usmerjeni v odstranjevanje posledic ujme, v ponedeljek bo na terenu vnovič vojska. Med drugim bodo vojaki na Igu in v Cerknici sodelovali pri razkuževanju območij in sušenju objektov, v Iškem Vintgarju si bodo ogledali okoliščine in preverili možnosti postavitve mostu.

Namestnik poveljnika ljubljanske civilne zaščite Robert Kus je povedal, da je nekaj objektov še poplavljenih, a je tudi na barju ponekod voda že začela upadati. "Zdaj bomo popisali hiše, ki jih je voda poplavila, in ljudi povprašali če kaj potrebujejo."
 

Na cerkniškem je v minulih dneh voda poplavila 200 objektov. Cerkniščica je bregove prestopila dvakrat. Zdaj so razmere najbolj kritične v vasi  Dolenje jezero, kjer se gladina tamkajšnjega jezera še dviga, zato so gasilci s protipoplavnimi vrečami zavarovali nekatere objekte v okolici, med drugim lokal in delavnico. Gladina jezera se sicer ni dvigala tako hitro, kot so se gasilci bali, trenutno do roba manjka še kakšen meter, a narašča. Na prizadetih območjih posledice odpravljajo gasilci, pripadniki civilne zaščite, na pomoč so priskočili tudi taborniki in skavti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.