Slovenija
21146 ogledov

Popoln poraz: Po 26 letih odleteli iz parlamenta!

poslanci državni zbor Državni zbor/Sušnik Matija
Predsednik DeSUS Ljubo Jasnič na podlagi rezultatov vzporednih volitev ugotavlja, da so "največji poraženci" upokojenci, ki so ostali brez stranke v parlamentu. DeSUS, ki je bila vse od leta 1996 parlamentarna stranka, je namreč po rezultatih vzporednih volitev tokrat dobila pol odstotka glasov in tako ostala pod parlamentarnim pragom.

Jasnič je že čestital zmagovalcev današnjih volitev. Kot je dejal, se morda čudno sliši, a je stranka DeSUS tudi zmagala. Dobrega pol lega nazaj, ko je prevzel vodenje stranke, je bila ta po njegovih besedah pokopana, pisalo se je, da jih enostavno ni več, v teh šestih mesecih pa so dokazali, da so tukaj.

Istočasno pa je to tudi poraz. "Poraz naših poslancev, poraz Stranke Alenke Bratušek, poraz Naše dežele Aleksandre Pivec in verjetno bi lahko še koga naštel, ki so naredili vse, da bi ta stranka enostavno izginila," je dejal in dodal, da je vesel, da jim to ni uspelo. Zahvalil se je vsem volivcem, ki so jim dali svoj glas.

"Tudi Zveza društev upokojencev Slovenije se bo verjetno morala vprašati, koliko je prispevala k tej stvari. Namreč, največji poraženci, če o njih govorimo, bodo zagotovo upokojenci. Ostali so brez stranke v parlamentu, verjetno ostale stranke ne bodo imele za prioriteto zaščito te tretje generacije, njihovega socialnega statusa in vsega tistega, kar starejšim pripada," je ugotavljal Jasnič.

volilni štab SDS Slovenija Ali SDS čaka menjava vodstva?

DeSUS je bila v DZ prvič izvoljena leta 1996, odtlej je bila s svojimi poslanci ves čas zastopana v DZ in bila s kratkim predahom leta 2000 tudi del vseh vladnih koalicij. Svoj najboljši rezultat je stranka dosegla na volitvah leta 2014, ko je osvojila deset poslanskih mest. Na volitvah leta 2018 je ta rezultat prepolovila, po burnem dogajanju v stranki v zadnjih letih pa je DeSUS konec mandata pričakala precej oslabljena.

V letu in pol so v stranki trikrat izbirali predsednika. Najprej je vodenje stranke, ki jo je pred tem 15 let vodil Karl Erjavec, prevzela Aleksandra Pivec, nato so za predsednika ponovno izvolili Erjavca. DeSUS je zapustila vlado Janeza Janše, Erjavec pa je po neuspešni kandidaturi za novega predsednika vlade ter po napetostih v stranki odstopil, vodenje stranke pa je sredi lanskega leta prevzel Ljubo Jasnič.

poslanci državni zbor | Avtor: Državni zbor/Sušnik Matija Državni zbor/Sušnik Matija

Golob Slovenija Prva izjava Goloba po zmagi na volitvah, to napoveduje za jutri volilni štab SAB Slovenija Alenka Bratušek: "Nimaš kej ..."

Trenja v stranki pa se tudi po tem niso umirila, del članstva se je stranko odločil zapustiti, med vodstvom in strankino poslansko skupino se je zaradi poslanske podpore predlogom vlade večkrat zaostrilo. Med kandidati DeSUS na tokratnih volitvah tako ni bilo nobenega od poslancev, ki so bili na listi stranke izvoljeni na prejšnjih volitvah.

 
Komentarjev 6
  • rd2dmk2 09:18 25.april 2022.

    zdej jokat pa se delat da je komu mar za upokojence. kje ste pa bili koje karl obljubljal 1000 eurov pa si zrihtal samo sebi. pa ko ste pivčevo volili ste imel kaj pameti in ste kaj mislili na upokojence. ...prikaži več če dobro pomislim tudi ti ljubo si mislil samo nase. edino kar vam privoščim je to da niste dobil procenta in hvala bogu ne dobiste nič več od državljanov, torej tud od upokojencev. sicer pa, če sem žleht, saj je v parlamentu sds, pa bodo zrihtali še kakšne bonbone.

  • VonLiegenStuhl 09:10 25.april 2022.

    Končno konec nekega časa, kjer je DESUS v vseh vladah, kjer je bil, delal zdraho in škodo državljanom.

  • Ender3 21:36 24.april 2022.

    Desus, s Kahlom ali brez je, zgolj životaril in iskal mesta v koalicije, In izkoriščal glasove upokojencev.