Slovenija
1068 ogledov

Porazni rezultati: To bo močno vplivalo na zdravje in učne uspehe otrok

telovadba otroci Profimedia
Gibalna sposobnost otrok je tudi po odprtju osnovnih šol, ki so bile v času epidemije covida-19 večinoma zaprte, slaba, kažejo delni rezultati meritev športnovzgojnega kartona. Vodja sistema Gregor Starc politiko poziva k takojšnjemu ukrepanju, saj slabše gibalne sposobnosti vplivajo tudi na zdravje otrok in njihovo sposobnost sledenja učni snovi.

Poslabšale so se vse gibalne sposobnosti otrok

Po rezultatih športnovzgojnega kartona so se od začetka epidemije covida-19 poslabšale vse gibalne sposobnosti otrok, najbolj vzdržljivost in koordinacija, je na novinarski konferenci ob predstavitvi letošnjih rezultatov meritev športnovzgojenga kartona povedal vodja nacionalnega sistema športnega kartona in izredni profesor na ljubljanski fakulteti za šport Gregor Starc.

Kljub normalizaciji šolskega procesa v letošnjem letu rezultati meritev gibalne učinkovitosti po njegovih besedah niso dosegli ravni pred poslabšanjem v prvih dveh letih pandemije covida-19, čeprav so se nekoliko izboljšali. Fantje so letos tako nadoknadili polovico izgubljene gibalne učinkovitosti, medtem ko so dekleta nadoknadila zgolj tretjino.

Zaradi stresa so otroci manj gibljivi

V letošnjem šolskem letu so se v primerjavi z lanskoletnimi podatki nekoliko izboljšale hitrost, vzdržljivost in moč osnovnošolcev, gibljivost pa še dodatno poslabšala. Po oceni Starca je to povezano s poslabšanjem psihološkega stanja otrok in povečanjem stresa, zaradi katerega so otroci bolj napeti in manj gibljivi.

Slabe gibalne sposobnosti po njegovih besedah vplivajo na počasnost pri zaznavanju, branju in pisanju, kar bi lahko vodilo v slabše učne uspehe otrok. Učiteljem zato svetuje, naj raziščejo, če otroci slabše rezultate na preizkusih znanja dosegajo zaradi slabšega znanja ali premalo časa za reševanje nalog.

Pozivajo k takojšnjem ukrepanju

Politike na podlagi rezultatov meritev pozivajo k takojšnji ponovni uvedbi programa Zdrav življenjski slog ter pripravi zakonskih podlag in sredstev za dodatno uro predmeta šport v osnovnih šolah vsak dan pod vodstvom učiteljev športne vzgoje, v prvem in drugem triletju pa v obliki skupnega poučevanja z razrednimi učitelji.

V nasprotnem primeru bodo posledice za zdravstveno stanje otrok vse večje. "Predvidevamo, da se bo že v naslednjem šolskem letu delež akutno bolnih otrok, torej otrok, ki bodo pogosto manjkali pri pouki, povečal z 11 na 20 odstotkov," opozarja Starc.

V meritvah športnovzgojnega kartona so sodelovale vse slovenske osnovne šole, strokovnjaki pa so doslej analizirali približno 50 odstotkov vseh rezultatov meritev.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.