Slovenija
34 ogledov

Poročila o bloku šest ne sme videti niti predsednik vlade

Stajerska 19.08.11, tes, termoelektrarna sostanj, tes 6, gradbisce, gradnja, fot Gregor Katič
Naložba v blok 6 je še precej dražja od 1,43 milijarde evrov, kolikor je javno omenil generalni direktor HSE, je ugotovilo računsko sodišče.

Holding slovenske elektrarne (HSE) in Teš sta očitno zahtevala, da se vsi podatki obravnavajo kot poslovna skrivnost, saj so cele strani revizijskega poročila popolnoma zatemnjene, medtem kot je noveliran investicijski program revizija 5 javno dostopen na spletni strani Teša, čeprav vsebuje vse podatke o naložbi, ki bi lahko bili poslovna skrivnost: o pričakovani ceni naložbe, premoga, finančnih virih, dinamiki odplačevanja posojil itd. Investicijski program lahko najdete na tej povezavi. 

Iz HSE so nam na vprašanje, zakaj so zahtevali, da so javno objavljene informacije v poročilu računskega sodišča zatemnjene, odgovorili, da "posamezni deli revizijskega poročila vsebujejo podatke, ki so po določbah Zakona o gospodarskih družbah določeni kot poslovna skrivnost".

To je zloraba poslovne skrivnosti

"Zaradi odločitve generalnega direktorja HSE je davkoplačevalci prikrajšani za jasno sliko o naložbi. Menimo, da gre za zlorabo pravice do oznake kot poslovna skrivnost. Računsko sodišče mora po zakonu varovati poslovno skrivnost, čeprav dvomimo v odločitev, saj je kar nekaj podatkov že bilo objavljenih," poudarja predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel. Dodaja, da so HSE večkrat pozvali, naj se oznaka umakne. Z nezatemnjenim poročilom se namreč ne sme more seznaniti niti resorni minister niti predsednik vlade. Vesel je dodal še, da je poslovno skrivnost na podoben način izkoristil DUTB, vendar ne v taki meri. "Javno pozivam vodstvo HSE, da to oznako umakne," je dejal Vesel, ki pričakuje, da bo umik oznake tajnosti zahteval državni zbor, ki bo dobil nezatemnjeno poročilo. 

Nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar se je sicer na to odzvala na Twitterju in zapisala, da bi lahko test interesa javnosti Računsko sodišče lahko izvedlo samo in tvit označila z oznako sprenevedanje. 

Verjeli ali ne, blok 6 bo še dražji

Naložba v blok 6 bo še precej dražja od zadnje številke 1,43 milijarde evrov, ki jo je javno omenil generalni direktor HSE Blaž Košorok

V ceno namreč niso vključeni stroški razgradnje, ki pri primerljivih objektih znašajo od tri do pet odstotkov naložbe, to pomeni dodatnih 43 do 71 milijonov evrov, poleg tega pa v naložbo niso prišteli stroškov obresti, ki so jih prišteli kar med tekoče stroške. 

Naložba in premog predraga, elektrika prepoceni

Ko je država dala poroštvo za 440 milijonov evrov posojila, je moral Teš obljubiti, da vrednost naložbe ne bo presegla 1,3 milijarde evrov, a ga je. "Gre za zavestno zavajanje, saj je bila vrednost investicije že takrat višja, kar sta vedela tako Teš in HSE," je prepričan Vesel. Računsko sodišče bo zato zahtevalo, da se pogodba in zakon o poroštu popravita s točnimi številkami. 

Poleg tega HSE kot lastnica Premogovnika Velenje tudi ni uspela zagotoviti, da bo cena premoga 2,25 evra na gigadžul. Ta cena je upoštevana pri izračunih in bistveno vpliva na rentabilnost poslovanja Teša, poleg tega je bila tudi taka cena premoga pogoj za državno poroštvo. 

Ko so računali, ali bo blok 6 posloval z dobičkom, so upoštevali bistveno višjo ceno elektrike, kot je zdaj. "Ker napovedi prodajne cene električne energije in nabavne cene premoga niso uresničljive, tudi načrtovan poslovni izid družbe TEŠ ni uresničljiv, zato obstaja tveganje, da družba TEŠ ne bo mogla zagotoviti lastnih sredstev za poplačilo obveznosti in bosta morali manjkajoča finančna sredstva zagotoviti družba in skupina HSE,“ je ugotovilo računsko sodišče.

Možen scenarij tudi vnovčenje državnega poroštva 

Menijo še, da bo v primeru, če HSE ne bo "redefiniral odnosov s poslovnimi bankami" lahko prišlo celo do vnovčenja državnega poroštva, kar pomeni, da bo morala država iz proračuna za vračilo posojila nameniti 440 milijonov evrov. 

Ključna sta bila dva trenutka

Ugotovili so še, da je vodstvo Teša prikrivalo informacije HSE, ki je njegov lastnik. "Informacije niso bile zanesljive, zato (HSE, op. a.) ni imela ustreznih pogojev za sprejem optimalnih odločitev glede izvajanja in financiranja investicije v blok 6," ugotavlja računsko sodišče. 

"Sklenitev pogodbe o dobavi glavne tehnološke opreme ni bila nadzorovana. Zakaj je vlada to izpustila iz rok, vam ne vem povedati," je dejal Vesel. Rezervacijska pogodba, ki ji je sledilo plačilo 25 milijonov evrov, je bila podpisana septembra 2007, pogodba o dobavi z Alstomom pa konec junija 2008, ko se je bližal konec mandata Janševe vlade, direktor HSE je bil takrat Jože Zagožen, direktor Teša pa Uroš Rotnik.

Drugi ključen trenutek pa je bil ob potrditvi poroštva države, takrat je politika imela v rokah vzvode, a je bila potisnjena v kot, saj je bila točka, na kateri bi lahko ustavili naložbo, že davno mimo. 

Popravljalni ukrepi ali poziv za razrešitev

Računsko sodišče je HSE naložilo, naj izvede ukrepe finančnega in poslovnega prestrukturiranja skupine Premogovnik Velenje in družbe TEŠ, doseže učinkovitejšo koordinacijo med obvladujočo družbo in odvisnimi družbami skupine HSE, ter preveri odgovornost organov upravljanja in nadzora družb HSE in TEŠ.

Če popravljalni ukrepi ne bodo izvedeni, bo računsko sodišče izdalo poziv za razrešitev vodstva HSE, je napovedal Vesel. Generalni direktor je Blaž Košorok

Košorok: prevzel sem zaključeno investicijo

"Dejstvo je, da je v tem projektu odpovedal nadzor," je dejal in dodal, da so z nastopom njegovega mandata konec leta 2012 prevzeli praktično zaključeno investicijo. "Okoli 75 odstotkov investicije je bilo izvedene, 90 odstotkov vseh pogodb podpisanih in s tem dejstvom smo se ukvarjali zadnji dve leti oz. dve leti in pol," je po poročanju STA povedal na novinarski konferenci. 

Zdaj je revizija doletela še Premogovnik Velenje

Računsko sodišče je že izdalo sklep o reviziji Premogovnika Velenje, ki jo bodo začeli v nekaj dneh. "Veliko odgovorov o naložbi v blok 6 je v Premogovniku Velenje," je prepričan Vesel. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Žvižgač 18:46 21.avgust 2015.

    in tudi če bi ga Cmerar videl, kaj pa on razume in na kaj se sploh spozna?

  • zdrej 09:47 21.avgust 2015.

    Ne vem kaj še delajo oni na vladi? Takoj bi moral priti dekret, saj je elektro državna firmain lastnik lahko dela skoraj kar hoče. In jaz kot državljan in solastnik zahtevam, da se ti dokumenti javno objavijo!! In to takoj. ...prikaži več Drugače mora nekdo letet!! In v parlamentu in v vodstvu TEŠ-a!!!

  • kranjskias 20:52 20.avgust 2015.

    sama golazn v belih vratnikih, ko bodo kšnga zaprl, bom začeu drgač razmišlat, do takrt pa so zame vsi isti, lopovi na kubik.................