Slovenija
19 ogledov

Poslance skrbi širjenje ebole

ebola, liberija EPA
Predsednik vlade Miro Cerar je na mizo dobil poslansko pobudo. Ljudje potrebujejo nedvoumna zagotovila, da je Slovenija na morebitni prihod ebole pripravljena. Svet za nacionalno varnost naj preigrava možne scenarije ukrepanja, če ebole res pride.

Poslanci državnega zbora so zaskrbljeni zaradi vse bolj intenzivnega širjenja nevarnega virusa ebola oziroma vse bolj množičnih okužb po vsem svetu. 

"Predsednik vlade naj v čim krajšem času skliče Svet za nacionalno varnost Republike Slovenije, ki naj pripravi analizo razmer ter ukrepe v primeru okužb z ebolo v Sloveniji. Ob vseh informacijah, v zadnjih dneh prav o prepočasnih odzivih mednarodnih skupnosti, je prav, da tej problematiki namenimo potrebno pozornost, brez bojazni, da nas lahko nepredvidene in nepričakovane situacije presenetijo," izhaja iz poslanske pobude pod katero je podpisan poslanec Socialnih demokratov (SD) Matjaž Nemec.

Poslanci dobivajo parcialne informacije

Poslanci sicer sprejemajo pojasnila vodstva ministrstva za zdravje, "da je nevarnost okužbe z virusom ebole v Sloveniji izjemno majhna, da pa vendarle obstaja."

Iz pobude pa gre kljub temu razbrati, da dvomijo v zagotovila, da je Slovenija pripravljena. "Iz medijskih poročanj smo deležni različnih parcialnih informacij o pripravljenosti Slovenije na virus ebole, o tem, da je bojazen odveč, kot povedano pa na drugi strani iz mednarodne skupnosti prihaja vse več pozivov in pobud v iskanju rešitev v boju zoper ebolo. Po izjavah državne sekretarke ministrstva za zdravje je znano tudi, da Slovenije ni med državami Evropske unije, ki bi na letališčih uvedle pregled ob vstopu v državo, saj naj bi bilo za zdaj premalo znanstvenih dokazov, da je sistem učinkovit, Slovenija pa tudi nima neposrednih letov iz prizadetih držav," izhaja iz pobude vladi.

Poslanci namreč ne želijo in ne morejo preslišati pozivov in vse pogostejših opominov mednarodnih organizacij, zlasti svetovne zdravstvene organizacije, da se je izbruh ebole podcenilo in zato prepočasi začelo bitko proti temu nevarnemu virusu. 

"Glede na razsežnost epidemije, visoko umrljivost okuženih in nemoč učinkovitega omejevanja okužb, menim, da je najprimernejši organ za iskanje dogovorov na omenjene izzive Svet za nacionalno varnost. Z jasnimi in koordiniranimi ukrepi, ki bi zajeli vse vidike problematike, se mora pripraviti strategija učinkovitega ukrepanja v morebitnih scenarijih okužb z ebolo v Sloveniji, poleg tega pa bi jasna in nedvoumna sporočila sveta pomirila tudi naše državljanke in državljane," še poudarja podpisnik pobude Nemec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.