Slovenija
13574 ogledov

Zaušnica poslancem: To se vam bo zgodilo, če boste manjkali

Urška Klakočar Zupančič Saša Despot Urška Klakočar Zupančič
Na seji komisije za poslovnik so člani na pobudo predsednice DZ sprejeli sklep, da se od zdaj naprej odsotnost poslancev na sejah DZ objavlja v informacijskem sistemu DZ, odsotnih poslancev pa tako predsedujoči na seji ne bo več poimensko našteval. Spremembe pravilnika o neopravičeni odsotnosti poslancev bo preverila mandatno-volilna komisija.

Obvestilo o odsotnih poslancih se bo od zdaj naprej v informacijskem sistemu DZ med sejo posodabljalo.

Poslanec bo štel za odsotnega, v kolikor ne bo prisoten niti na tretjem glasovanju o isti zadevi. Torej v primerih, ko na glasovanju ni dosežen kvorum in je glasovanje potrebno trikrat ponavljati.

Upravičenost odsotnosti poslancev ugotavlja mandatno-volilna komisija. V kolikor bo poslanec neupravičeno odsoten, bo sankcioniran na način, da mu ne bo pripadal dnevni zaslužek in stroški za tisti dan, so pojasnili v kabinetu predsednice DZ.

Mandatno volilna komisija bo sicer spremembe pravilnika za ugotavljanje neopravičene odsotnosti poslancev vzela pod drobnogled in ga po potrebi spremenila v skladu s poslovnikom, so še sklenili na seji.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je namreč na komisijo za poslovnik naslovila več vprašanj za tolmačenje poslovnika glede prisotnosti poslancev na sejah. Med drugim, ali je mogoče prisotnost na sejah enačiti z navzočnostjo ob glasovanju, pa tudi, ali predsedujoči lahko navede odsotne poslance, ki se niso opravičili.

Predsednica DZ je sicer na seji v začetku julija poslance razburila prav s tem, ko je povedala, kdo izmed odsotnih poslancev se ni opravičil. Za tem je Klakočar Zupančičeva opravila posvet z vodji poslanskih skupin, pri čemer so sklenili, da bo člene poslovnika tolmačila komisija DZ za poslovnik.

Komentarjev 39
 • Avatar MS
  MS 11:51 08.december 2022.

  !!! Da postaneš poslanec ne rabiš potrdila o nekaznovanju! Torej v domu demokracije so lahko tudo kriminalci ki odločajo o predlagani zakonodaji in posledično odločajo tudi o usodi naroda! In še večji absurd, ko enkrat postaneš poslanec se ti ni ...prikaži več treba a udeleževati parlamentarnih sej niti glasovati o predlogih vlade! Ob tem pa sprejemaš večkratnik povprečne plače v gospodarstvu! Narobe svet! A končno se je najdla ženska z jajci ki bo naredila red! Bravo Urška!

 • Grof 09:27 08.december 2022.

  Mislim, da pod nujno rabi dermatologa, pa robec, da si očisti nos, saj ji mačke gledajo iz njega, obvezno pe taka kot je na tej sliki, ne sne več stopiti pred kamere, manjka retuša

 • Žvižgač 07:24 08.december 2022.

  Sedaj pa bo vse drugače a ne, s čim se ukvarjajo izbranci ljudstva?