Slovenija
128 ogledov

Poslanci danes o obveznem testiranju na droge

kokain Profimedia
Poslanci državnega zbora obravnavajo predlog zakona SDS o obveznem testiranju funkcionarjev na prepovedane droge, ki pa nima vladne podpore.

Koalicija in ZL zakona ne podpirata, saj da problematiko ureja že zdajšnja delovna zakonodaja. Zagovorniki zakona nasprotno menijo, da imajo državljani pravico, da vedo, ali tisti, ki jih volijo, uživajo droge.

Kot smo poročali, je poslanska skupina SDS v začetku februarja v parlamentarni postopek vložila predlog zakona o obveznem testiranju funkcionarjev na prepovedane droge.

Testiranja vsaj enkrat na leto, bi se tako glede na predlagan zakon, morali udeležiti poslanci državnega zbora, predsednik republike, predsednik vlade, ministri in državni sekretarji. 

Testirane funkcionarje bi določili z žrebom 

V SDS predlagajo, da bi testiranje funkcionarjev na prisotnost drog v organizmu Inštitut za sodno medicino izvedel v osmih intervalih v koledarskem letu, na testiranja pa bi funkcionarje klicali nenapovedano. Na inštitutu bi določili skupno število funkcionarjev vseh organov, ki bi jih testirali v enem intervalu, državni organi pa bi določili število svojih funkcionarjev.

Na testiranje v roku 48 ur 

Po določitvi števila funkcionarjev v vsakem posamičnem organu bi se opravilo žrebanje za naključni izbor funkcionarjev, nato bi se določila lokacija, datum, ura in način odvzema vzorca za testiranje. Med žrebom in odvzetjem vzorca ne bi smelo poteči več kot 48 ur. 
Če bi naključno izbrani funkcionar zavrnil testiranje ali na testiranje ne bi prišel, bi se domnevalo, da je izvid na prisotnost prepovedane droge pozitiven.

Objava pozitivnega rezultata na spletni strani 

V primeru, ko bi bila toksikološka preiskava pozitivna glede prisotnosti prepovedane droge, bi predstojnik Inštituta za sodno medicino o tem takoj obvestil predstojnika državnega organa, kjer funcinar opravlja službo.
 

Pozitivno toksikološko poročilo bi objavili na spletni strani organa, kjer funkcionar opravlja svojo funkcijo, razkrinkani funkcionar pa bi moral tudi poravnati stroške testiranja.

Vlada proti: Gre za pritisk

Ministri vlade so na seji pretekli teden predlogu nasprotovali. Obvezno testiranje funkcionarjev na prepovedane droge bi posegal v posameznikovo pravico do duševne in telesne celovitosti, so menili na vladi. 

Poseg v posameznikovo zasebnost je po mnenju vlade dopusten le s posameznikovim soglasjem, ki pa mora biti pridobljeno brez kakršnegakoli pritiska.

Ob sumu na odvisnost napotitev na pregled

Po veljavnih predpisih, ki na splošno urejajo varnost in zdravje pri delu, se lahko funkcionarja, pri katerem obstaja sum na bolezni odvisnosti, ki bi lahko vplivale na delovno zmožnost, napoti na usmerjen preventivni zdravstveni pregled, čeprav posebnega predpisa, ki bi izrecno omogočal preglede za funkcionarje, zakonodaja ne vsebuje, so še zapisali v sporočilu za javnost po seji vlade.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • blayo 22:28 24.marec 2017.

    Če jim je problem pritisk na delovnem mestu naj gredo delat v pekarno.

  • izRODEk 21:20 24.marec 2017.

    OK, da Cerar ali pa banda mafijska iz SD tega ne podpirajo, še razumem. Da so proti pri ZL je pa nagnusno. Itak so polni THC-ja in se tega bojijo? Bljah, hinavci quazzi levičarski...

  • Johan Spohan 20:07 24.marec 2017.

    Res zaupanja vreden vir. Pa brez klicajev.