Slovenija
8057 ogledov

Pivčeva izgubila: 33 za nezaupnico, le 19 proti

Aleksandra Pivec Saša Despot
Uspelo jim je izglasovati nezaupnico.

Izglasovali nezaupnico

Po neuradnih podatkih je na svetu stranke DeSUS 33 članov glasovalo za nezaupnico, 19 pa proti. Sejo so sicer prekinili, s pogovori bodo nadaljevali 9. septembra.

Seja sveta DeSUS, na kateri obravnavajo predlog nezaupnice predsednici Aleksandri Pivec, se je sicer začela v napetem vzdušju. Pivčeva je vztrajala, da bi bila njena razrešitev nezakonita, poslanci pa so napovedali, da bodo šli do konca, saj da svet ima to pristojnost. Predsednik sveta Tomaž Gantar dopušča možnost, da bi lahko glasovali tudi o razrešitvi.

Kot je ob prihodu na sejo v izjavi za medije spomnil predsednik sveta stranke Gantar, je na dnevnem redu glasovanje o nezaupnici Pivčeve, "če pa bo še kak drugačen predlog, je odvisno od članov sveta". Ob tem dopušča tudi možnost glasovanja o razrešitvi Pivčeve. "Moje mnenje je, da je to možno, da to statut svetu stranke omogoča," je še dejal.

Pivčeva ne bo odstopila, pričakuje kompromis

Pivčeva je pred začetkom seje znova poudarila, da ne bo odstopila. Pričakuje iskanje kompromisnega predloga, ki bo v dobro stranke, in ki bo omogočil, da bi do izrednega kongresa preživeli brez burnih razprav in brez pranja umazanega perila v javnosti. Kot pravi, bi bilo današnje glasovanje sveta stranke o zaupnici legitimno, o razrešitvi pa ne. Če bo svet stranke danes glasoval o tem, je Pivčeva napovedala, da je kot zakonita zastopnica stranke, ki mora skrbeti za zakonito delovanje stranke, "pri tej točki zagotovo ne bo". Po njenih besedah jo lahko razreši le kongres, ki jo je tudi izvolil in bi ga lahko sklicali v enem mesecu.

Vodja poslanske skupine Franc Jurša je ob prihodu na svet stranke izrazil pričakovanje, da Pivčeva že ob začetku seje odstopi od predsedniške funkcije. Če tega ne bo storila, bodo predlagali izglasovanje nezaupnice, je napovedal in dejal, da bodo "šli do konca". "Če bo ostalo tako, kot je, potem to pomeni, da gremo mi poslanci po svoje," je poudaril. Ob tem pa bodo še naprej zastopali interese starejše generacije ter se zavzemali za javno šolstvo in zdravstvo ter socialno državo.

Po besedah poslanca DeSUS Branka Simonoviča so v poslanski skupini enotni. Izpostavil je še statutarno določilo, da je svet stranke pristojen za razlago morebitnih nejasnosti v določbah statuta.

Pivčeva prepričana, da jo lahko razreši le kongres

Pivčeva se je v zadnjih tednih soočala predvsem z očitki zaradi plačil ob gostovanjih po Sloveniji, na katerih je prepletala službene zadeve z zasebnimi. Poslanci DeSUS so jo pozvali k odstopu, v nasprotnem primeru pa svetu stranke predlagali, da ji izreče nezaupnico. Pivčeva pozivom k odstopu ni sledila, saj da je za to prezgodaj. Prepričana je tudi, da jo lahko razreši le kongres, svet pa da lahko sprejme le svoje stališče. Dan pred sejo je članstvo v pismu tudi pozvala k zakonitemu ravnanju.

Gantar je že v minulih dneh za STA poudaril, da želi, da ni dvoma, da delajo zakonito. Glasovanje o nezaupnici je po njegovih navedbah politična odločitev in jo lahko nedvomno sprejmejo. Če pa bi se svet odločil za razrešitev, bi bila možna pritožba na sodišče.

Mnenja v pokrajinskih odborih so deljena

Tako ni jasno, kaj se bo v primeru izglasovane nezaupnice zgodilo z njeno funkcijo, to bo odvisno od razpleta na seji. Če je svet ob tem ne bo tudi formalno razrešil in imenoval začasnega vodstva, je pričakovati zaplete pri nadaljnjem delovanju stranke.

O aktualnem dogajanju so se opredeljevali tudi strankini pokrajinski odbori, kjer so mnenja deljena. Da Pivčeva nima več zaupanja, so odločili v šestih od desetih odborov, tudi v gorenjskem, od koder so odločitev sporočili v ponedeljek.

DeSUS, Aleksandra Pivec Slovenija Pivčeva v bitki z Gantarjem in poslanci podporo išče pri ostalih članih stranke

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 46
  • Janez 11:03 26.avgust 2020.

    Pivčeva je neumna ali psihopatka ali sadomazohistka, saj drugače vsega tega ne bi počela. Njena dejanja kažejo na moteno osebo!

  • Kirka 10:31 26.avgust 2020.

    Kako mediji znajo zamegliti možgane! Vsi govorimo samo o odstopu (ali ne-odstopu) s položaja predsednice Desusa. Mene pa bolj zanima, kdaj ji bo izrečena nezaupnica v parlamentu, saj je letala okrog, jedla in spala s svojo familijo na tuj račun ...prikaži več kot ministrica! Takšno ženšče, ki gleda le na svojo rit, bi morala odleteti. V normalnih državah ministri letijo za manjše neumnosti!

  • bf11fb292921c717908bdee3670a3f022a1b836d 09:55 26.avgust 2020.

    Za nekaj 100 Evrov je odletela, kdo pa je odletel v primeru WC-papir mask kjer je šlo veliko več denarja?