Slovenija
13 ogledov

Poslanci ne dajo številk

Glasovanje so zaradi nestrinjanja s predlogom dnevnega reda obstruirale vse opoz Žurnal24 main
Premoženje, kot ga morajo poslanci prijaviti Kosovi in davčni komisiji, nam je razkrilo le 42 poslancev. V pripeti prilogi si lahko ogledate, s kakšnim premoženjem razpolagajo poslanci.

Po obrazcu, na katerem morajo Kosovi protikorupcijski komisiji prijaviti premoženje in dohodek davčni upravi, smo za podatke o premoženjskem stanju 19. junija zaprosili vseh 90 poslancev.

Trije čolnarji in traktorist
Obrazec zahteva tudi prijavo premičnin, vrednih nad 8.400 evrov. Poslanci večinoma vozijo renaulte, peugeote in VW. Trije so nam sporočili tudi, da so lastniki plovil. Matjaž Han (SD) je pred enim mesecem podedoval plovilo Bayliner, letnik 1992. Marjan Bezjak (SDS) ima motorni čoln SESA. Čoln letnik 200 ocenjuje na 30 tisoč evrov. Janez Ribič (SLS) pa si še z dvema solastnikoma deli 5,95-metrski motorni čoln AQUAMAR BAHIA 20. Franc Bogovič (SLS) nam je sporočil, da je leta 2006 kupil traktor znamke Same Fruteto. Branko Marinič (SDS) pa po toči poškodovanega mercedesa C 220 cdi letnik 2007, ki ga ocenjuje na 25 tisočakov, Kosu še ni prijavil. Franci Kek (Zares) nam je o premičninah nad 8,4 tisočaka napisal: ''bečeska, Peugeot 406 coupe l. 2005, cvikcange, rorcange''.


Spregledani ...
Na vprašanja, poslana 19. junija, nismo prejeli odziva tretjine od 90 poslancev. Izstopajo poslanci DeSUS, od katerih nismo dobili niti enega odgovora. Naša elektronska prošnja je na nekaj gluhih ušes naletela tudi pri Zaresu (odgovoril ni denimo drugi človek v državi, predsednik državnega zbora Pavel Gantar), SD in nepovezanem poslancu Francu Pukšiču. Odgovora prav tako nista dala manjšinska poslanca Robert Battelli in László Göncz.

... pooblaščeni ...
Nekateri poslanci so se, namesto da bi premoženjsko bilanco razkrili sami, odločili, da za pridobivanje zahtevanih podatkov pri Komisiji za preprečevanje korupcije pooblastijo našo novinarko. Dobila je sedem dovoljenj za vpogled v podatke (Miran Potrč, Renata Brunskole, Janko Veber, Melita Župevc, Dušan Kumer, Anton Rop in Aleksander Ravnikar, vsi SD).

... in zavrnjeni
Da imata želene podatke Kosova komisija in Durs, je odgovorilo 11 poslancev (SDS: Jožef Jerovšek, Darko Menih, Alenka Jeraj, Branko Marinič; LDS: Borut Sajovic, Milan Gumzar, Miran Jerič, Anton Anderlič; SNS: Miran Györek, Bogdan Barovič, Zmago Jelinčič Plemeniti). Dovoljenj za dostop do informacij nam niso dali; denimo iz odnosov z javnostmi pri LDS so največkrat zapisali: ''Vsi poslanci LDS so vsa svoja premoženja v skladu z zakonom prijavili komisiji za preprečevanje korupcije, kar pomeni, da imajo izpolnjene vse zakonske zahteve.'' Na drugi strani so nas štirje esdeesovci usmerili k drugemu organu: ''Podatki so na Dursu.''

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.