Slovenija
679 ogledov

Poslanec kršil zakon, račun izstavil kar prek svojega podjetja

državni zbor poslanci konstruktivna nezaupnica Državni zbor/Sušnik Matija
Kaj sledi?

Parlamentarna mandatno-volilna komisija (MVK) je ugotovila, da je poslanec SD Gregor Židan kršil zakon o poslancih, je za POP TV dejal predsednik MVK in poslanec DeSUS Ivan Hršak. Za delo pomočnika glavnega trenerja slovenske reprezentance mladih nogometašev namreč ni imel dovoljenja delodajalca, to je državnega zbora.

Židan je opravljal vlogo trenerja na marčevskem evropskem prvenstvu za mlade kot eden izmed trenerjev v reprezentanci do 21 let, pri čemer z Nogometno zvezo Slovenije (NZS) ni imel sklenjene pogodbe o zaposlitvi, pač pa je dobival dnevno nadomestilo.

Dejal, da ni šlo za redno in pridobitno dejavnost

MVK je zato poslanca pozvala k razjasnitvi dohodkov, saj Židan komisije MVK o tem ni obvestil. Poslanec je nato sodelovanje z NZS pisno pojasnil tudi MVK ter navedel, da je o svojem sodelovanju z nogometno zvezo ni obvestil, ker da ni šlo za redno in pridobitno dejavnost. Pojasnil je še, da je za 13-dnevno delo trenerja prejel skupno 1300 evrov dnevnega nadomestila in 65 evrov potnih stroškov, od česar je bil obračunan DDV. Predsednik MVK Hršak je napovedal, da bodo v komisiji odgovor preučili in sporočili svojo odločitev glede nadaljnjih ukrepov.

Hršak pa je v izjavi za POP TV danes sporočil ugotovitev MVK, da je Židan kršil zakon o poslancih, saj ni imel dovoljenja delodajalca, torej DZ, za opravljanje dopolnilne dejavnosti. "Poslanci smo drugim državljanom za zgled in bi se morali držati zakonov, ki jih tudi sami sprejemamo. V tem primeru je to Židan naredil čisto narobe," je dejal Hršak.

Račune za opravljeno storitev pa je NZS izstavil prek svojega gostinskega podjetja Gregorino, kar je po oceni Hršaka narobe, saj je Židan delo opravljal kot fizična oseba.

MVK po poročanju POP TV še ugotavlja, da trenersko delo sodi v okvir izjem splošne prepovedi dodatnih dejavnosti poslancev. Ker Židanovi funkciji nista nezdružljivi, niso izpolnjeni pogoji za odvzem mandata, je še dejal Hršak.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 2
  • Plavi-mil 08:14 11.maj 2021.

    Kaj še dela v DZ, ga. Pivčevo ste MSM presstituti 5 mesecev morili in vlačili po cajtengu za 400.- EUR, naj odstopi, tako kot je ga. Pivčeva.

  • Dusan21 21:21 10.maj 2021.

    Pa kaj naj človek pričakuje, SD- jevci, so ljudje brez osnovne morale, že fusbaler krade, goljufa, seveda krade vsem na očem, skrito, prikrito, pa ostali veljaki v stranki, sramota, Dejan mežnar, ločenec Trček, pijanec euro poslanec, Koprivčev Marko, neopredeljen spomeničar ...prikaži več osladen do amena, vsi perle visoke politike.

Sorodne novice