Slovenija
1037 ogledov

Zaplet z delovnimi telesi v DZ, LMŠ napovedala obstrukcijo

izredna seja državni zbor Državni zbor/Sušnik Matija
Opozicijske LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP tudi na današnji seji kolegija predsednika DZ niso uspele s predlogom za spremembo mest v delovnih telesih DZ. Drugi člani so se vzdržali.

LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP so glede na spremenjena koalicijsko-opozicijska razmerja že tretjič neuspešno predlagale prerazporeditev mest v delovnih telesih, v katerih bi sodelovali tudi štirje poslanci poslanske skupine nepovezanih poslancev (NeP) Janja Sluga, Igor Zorčič, Branislav Rajić in Jurij Lep. Prvi trije so bili pred ustanovitvijo NeP poslanci SMC, Lep pa poslanec DeSUS.

Sredi aprila je kolegij predsednika DZ s podporo koalicijskih SDS, NSi in SMC, opozicijskih SNS in DeSUS ter poslanca italijanske narodne skupnosti Feliceja Žiže odločil, da poslanci NeP ne bodo člani delovnih teles DZ. Te poslanske skupine so bile tudi danes vzdržane.

Sprva je bil na mizi predlog, po katerem bi NeP zasedla 12 mest, ki jih zdaj v delovnih telesih zaseda SMC. Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je danes uvodoma povedal, da so svojemu nekdanjemu poslancu Lepu pripravljeni dati tri mesta v delovnih telesih. Sicer pa je pozval, naj se o razdelitvi drugih mest dogovorita poslanski skupini SMC in NeP. Po nekaj razprave so danes sejo kolegija za kratek čas prekinili in sklep dopolnili s predlogom DeSUS.

Vodja poslancev SMC Gregor Perič je predlagal, da si za oblikovanje novega predloga vzamejo še nekaj časa in se ponovno sestanejo v torek. A so o predlogu vendarle glasovali, predlagateljice pa za potrditev niso imele dovolj glasov. Prav tako niso potrdili predloga opozicije za razveljavitev terminskega programa DZ za maj.

LMŠ napoveduje obstrukcijo

V LMŠ, Levici, SD, SAB in NeP opozarjajo na kršenje parlamentarne prakse, poslovnika DZ in ustave. Tudi danes so spomnili, da ima koalicija glede na spremenjena razmerja v delovnih telesih 15 mest preveč. Po njihovih ocenah v koaliciji zavlačujejo z namenom, da bi pri obravnavi pomembnih zakonov v prihodnjih dneh ohranili stara razmerja.

Ta del opozicije bo, kot kaže, počakal na protipredlog koalicije za prerazporeditev mest v delovnih telesih. LMŠ pa napoveduje, da bo od srede obstruirala delo DZ razen pri zadevah, ki opoziciji omogočajo, da izvaja nadzor oz. poskuša zamenjati vlado. Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je danes naštel ustavno obtožbo, konstruktivno nezaupnico, interpelacijo in preiskovalne komisije. "V LMŠ ne bomo dajali legitimnosti in legalnosti tej vladi in neustavnemu položaju, v katerem se je znašel DZ," je pojasnil.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 13
  • mirror 14:21 05.maj 2021.

    Ali je Šarec v šoli tudi velikokrat imel obstrukcijo pouka, da je pridelal toliko popravcev?

  • Robert Kokalj 06:38 05.maj 2021.

    Obstruirajte.....itak ni nič od vas

  • jakec1575 22:52 04.maj 2021.

    sdsu nikoli niso bile kratene pravice v telesih, celo vec, kot opozicija so vedno srali s parlamentarnimi komisijami. sedaj ko so na oblasti si pa zapomnite kaj pocnejo z demokracijo. da bodo prav vsi na tistem vlaku za madzarsko. jaz ...prikaži več pisem imena. ko bodo odleteli z oblasti in enkrat bodo pride bumenrang, ki bo zelo bolel. Koprive lahko greste na isti vlak.