Slovenija
17260 ogledov

Poslanec Levice s kontroverznimi stališči glede Ukrajine in Rusije

Levica Anže Petkovšek Novinarska konferenca koordinatorja Levice Luke Mesca in poslanca Mihe Kordiša ob vložitvi zakona o zdravstvenem zavarovanju.
"Zaustavitev širjenja NATO pakta na vzhod in dejansko izvajanje sporazuma iz Minska, pa ruska vojska v Ukrajino nikoli ne bi vstopila oziroma bi kaj hitro iz nje odšla."

"Kje so bile sankcije zadnjih sedem let, ko so padale bombe na Donbas? Kje so bila obsodbe, ko je zadnjih nekaj tednov Kijev kopičil vojsko za svojo varianto Oluje? Kje je bila mednarodna modrost, da se zaustavi širitev NATO pakta na meje Rusije? Kje neki, na zahodu Ukrajine je urila neonaciste in jim dovažala orožje," ocenjuje poslanec Levice Miha Kordiš.

Meni, da bi vojno lahko preprečili z ukrajinsko nevtralnostjo in uveljavitvijo sporazuma iz Minska za avtonomijo Donbasa. "Samo to. Normalno, razumsko, samoumevno. Ampak ne. Nikoli ni šlo za Ukrajino, ki je proksi in žrtev atlantske ostpolitik: NATO hoče svoje obkoljevanje Rusije za vsako ceno, življenja ga ne zanimajo. Če bi mir hoteli, bi ga imeli. Pa ga nočejo. Zato toliko obsodb, a niti ene same resne pobude, da naj se ruska vojska umakne v zameno za to, kar je bilo že zdavnaj dogovorjeno: da NATO ne leze na rusko mejo in da se Minsk spoštuje. Niti ene!"

Kordiš pravi, da mediji, diplomati in politiki resnično ozadje prikrivajo, da bi razpihovali konflikt z Rusijo. 

"Zaustavitev širjenja NATO pakta na vzhod in dejansko izvajanje sporazuma iz Minska, pa ruska vojska v Ukrajino nikoli ne bi vstopila oziroma bi kaj hitro iz nje odšla. Sama. Sploh ni (bilo?) zapleteno, res ne, hitro bi bil mir. Ampak o tem ne smemo preveč na glas, za propagando šteje le zadnji del sestavljanke o hudobni Rusiji, ki naj trasira in opravičuje konflikt. In smo, kjer smo. Na robu vojne v Evropi. Hvala NATO. Naj imajo članice pakta - sploh vodilne članice - vsaj toliko obraza, da dobro poskrbijo za begunce in da pomagajo postaviti državo nazaj na noge, ko se tragedija enkrat konča," je sklenil Kordiš, ki je s svojim zapisom požel veliko všečkov, pa tudi precej zgražanja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 39
  • zdrej 18:20 25.februar 2022.

    Kordiš je do sedaj precej drek mešal. Zato je treba preveriti, kar je povedal, da bi mu verjel. Sicer pa leva proti vojaška usmerjenost sije iz tega komentarja. Ko pa bo zrožljalo pa jih ne bo nikjer.

  • Zlate 14:42 25.februar 2022.

    Kar je Kordiš izjavil ima rep in glavo, smisel in logiko. Zahod, Nato in naivna Ukrajina, pa si izzivali in na koncu dobili po nosu. Ukrajina bi zdaj pristala na demilitarizacijo in se pogajala, kje pa so bili do zdaj? ...prikaži več Ko je Nato izvajal agresijo nad Srbijo je bilo to prav, ko to počne Rusija pa je narobe? Nato je "kao" branil Albance - zakaj torej zdaj ne brani Ukrajincev? Uvaja neke sankcije, ki pa bodo ravno tako škodovale nam, kot bodo Rusom. Najlažje je kriviti Ruse in se delati neumnega...

  • branko3101 13:34 25.februar 2022.

    Levi beeeee....d

Sorodne novice