Slovenija
3900 ogledov

Poslani v karanteno, do potrdila pa ne morejo

Covid-19, Slovenija, testiranje epa
Na koga naj se državljani obrnejo, da pridejo do potrdila o karanteni za delodajalca.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je na tiskovni konferenci odgovarjal na vprašanje, kako lahko državljani, ki jim je bila odrejena karantena, pridejo do potrdila za delodajalca. Iz konkretnega primera namreč izhaja, da je zdravnica odredila desetdnevno karanteno za celotno družino, v kateri je ena okužba. Osebna zdravnica družinske člane napoti na NIJZ, ta pa na medicino dela, kjer naj bi zaposleni, ki so v karanteni, dobili potrdilo za delodajalca, a tega tam ne dobijo. Na koga naj se torej državljani obrnejo?

"V dogovoru med tem deležniki, med katerimi je zelo pomemben deležnik tudi ministrstvo za zdravje, je bilo dogovorjeno, kako se bo ta zadeva reševala. Na voljo so tudi že obrazci, ki naj bi bili potem na voljo za to. Je pa seveda nasvet z naše strani ves čas enak. Takoj, ko oseba ugotovi, da je pozitivna in mora iz takih ali drugačnih razlogov ostati doma, kontaktira delodajalca. Delodajalci pa bi morali biti dovolj prožni, da bi v tem času razumeli stisko ljudi na eni strani, pa tudi težave, ki jih imajo tako NIJZ, da pravočasno lahko kontaktira okuženega in potem morda, ko bomo racionalizirali ta sistem in uvedli nove, hitrejše ag teste, bo več časa tudi za kontaktiranje njihovih kontaktov, takrat bo to steklo veliko lažje. Za enkrat pa prosim za potrpljenje," je odgovoril Kacin. 

covid-19 UKC Zdravje Logar: "Vse intenzivne postelje so zasedene"

O tesnem stiku obvestite delodajalca oz. zdravnika

Epidemiologi v teh zaostrenih razmerah lahko vzpostavijo stik samo še z na novo potrjenimi okuženimi osebami, katerim razložijo, kako naj ravnajo in tudi kako naj obveščajo tiste, s katerimi so bili v stiku. "Vsi tisti, ki jim je bilo sporočeno, da so bili v tesnem stiku z okuženo osebo neposredno ali preko aplikacije, naj ostanejo doma in ravnajo, kot da so v karanteni. O tesnem stiku naj obvestijo delodajalca," je ob predstavitvi sprememb prejšnji teden povedala Vesna Kerstin Petrič, v. d. generalne direktorice Direktorat za javno zdravje na ministrstvu za zdravje. 

Delodajalec bo nato poskrbel za potrdilo, ki bo podlaga za uveljavljanje nadomestila, če se dela ne da organizirati drugače. Sicer pa naj se delodajalec obrne na zdravnika medicine dela, s katerim bodo preučili možnosti dela - bodisi na daljavo bodisi tako, da se na delovnem mestu potencialno okuženega izolira od drugih delavcev. Samozaposleni, kmetje in družbeniki pa naj se za potrdilo obrnejo na svojega lečečega zdravnika. Ta bo po pogovoru presodil, ali je odreditev karantene upravičena in za potrdilo zaprosil NIJZ. To je možno uveljavljati tudi za nazaj, torej če ste že pred časom zaradi bližnjega stika ostali izolirani.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Marcelko 16:33 29.oktober 2020.

    Corona teleta, vas nikoli ne bo srečala pamet. Vaš IQ ni niti št. otroških čevljev

  • Snežinko 16:18 29.oktober 2020.

    In spet, kot ponavadi Kacin NI odgovoril na zastavljeno vprašanje. Tudi tole podajanje ni za nikamor: zdravnik te pošlje na nijz, ta naprej na medicino dela, ti spet nekam,..,

  • Avatar cvekalo
    cvekalo 15:23 29.oktober 2020.

    Dragi moji. Pa kje vi živite. Delodajalec bo ugotavljal kršitev delovnih obveznosti. V teh zoprnih časih... še eden zaposlen manj.