Slovenija
41 ogledov

Poslušali bodo lansko snov

Učenci v osnovni šoli Profimedias
Učencem, ki so tuji jezik obiskovali že lansko leto, se bo pridružila nova skupina, zato bodo morali snov poslušati v drugo, prihodnje leto pa morda tudi v tretje.

Osnovne šole bodo v prihodnjem šolskem letu prvič izvajale pouk neobveznih izbirnih predmetov (NIP) za učence prvega, četrtega in petega ter sedmega in osmega razreda, potem ko so to lani prvič izvedle v petem in sedmem razredu.

Do sedaj pretirano velikih težav šole niso imele, sedaj pa se vse skupaj zaradi širjenja v peti in osmi razred komplicira. "Letos je potekalo dobro, ker sem imela samo četrtošolce in samo sedmošolce," pravi ena od učiteljic tujega jezika. "Naslednje leto bomo imeli kombinacijo, v skupini bodo četrtošolci in petošolci. Tudi skupini osmošolcev se bodo priključili sedmošolci." Petošolci in osmošolci bodo tako poslušali lansko snov in novo. Ker se bodo neobveznim izbirnim predmetom drugo leto pridružili še učenci 6. in 9. razreda, se lahko zgodi, da se bo zgodba ponovila še enkrat ter bodo poslušali snov izpred dveh let.

PREBERITE ŠE

Probleme imajo tudi z učbeniki, ki jih otroci ne dobijo iz učbeniškega sklada, ampak jih morajo kupiti starši sami. "Le kako naj jih obremenim še z učbenikom in še delovnim zvezkom."

Težave se nabirajo

Na težave v zvezi z neobveznimi izbirnimi predmeti opozarja tudi predsednik združenja ravnateljev Borut Pečan. "Imam občutek, da se kumulirajo, da ministrstvo nanje ni bilo najbolje pripravljeno, ali pa sploh ne," pa pravi Pečan, ki ima na šoli Janka Modra iz Dola pri Ljubljani težave z umestitvijo treh učencev v NIP, za katere še nima prostora v skupini, o čemer smo pisali v prispevku Komu naj pove, da ne more na računalništvo.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport poudarjajo, da mora šola sama vsako šolsko leto izračunati največje skupino učnih skupin za pouk neobveznih izbirnih predmetov, ki je odvisno od števila učencev. "Glede na izračun, bi morala oblikovati ponudbo in predvideti kriterije, po katerih bo preusmerjala učence, ki so izbrali predmet, ki ga ne bo mogla izvesti," pravijo. "Postopek ni predpisan in ga šola izvede avtonomno. Šole imajo na tem področju dovolj izkušenj saj že vrsto let izvajajo obvezne izbirne predmete."

Največ jih je izbralo nemščino

Šole bodo morale v šolskem letu 2015/16 učencem 1. razreda obvezno ponuditi pouk tujega jezika kot neobvezni izbirni predmet, učencem 4., 5., 7. in 8. razreda pa pouk drugega tujega jezika kot neobvezni izbirni predmet v obsegu dveh ur tedensko. Za učence 4. in 5. razreda šola poleg drugega tujega jezika kot neobveznega izbirnega predmeta izvaja še pouk iz umetnosti, računalništva, športa ter tehnike.

V šolskem letu 2014/2015, ko je bilo možno izbirati neobvezne izbirne predmete le v 4. in 7. razredu je bil po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport najpogosteje izbrani izbirni predmet nemščina v 4. razredu.

Za izbirne predmete se je odločilo 77 odstotkov učencev 4. razreda, za neobvezen drugi tuji jezik v sedmem razredu pa le 9,2 odstotka učencev. "Ob tem je potrebno poudariti, da si morajo učenci sedmega razreda obvezno izbrati dve uri obveznega izbirnega predmeta," poudarjajo na ministrstvu.

Nadstandard le na večjih šolah

Izvajali so se vsi neobvezni predmeti, a ne na vseh šolah. Na manjših šolah so izvajali le nekatere, na marsikateri podružnični šoli pa zaradi premajhnega števila otrok NIP sploh niso izvajali.





"Velikost šole nedvomno vpliva na ponudbo dejavnosti, ki sodi v razširjeni program osnovne šole, kot tudi nadstandard, ki ga šola lahko izvaja," pojasnjujejo na ministstvu. "Neobvezni izbirni predmeti sodijo v razširjeni program osnovne šole, kar pomeni, da za učence niso obvezni in se v skladu z normativi lahko izvajajo v odvisnosti od velikosti šole in od interesa učencev."

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.