Slovenija
33 ogledov

"Postati bi moral naš"

Strelov turn je danes v precej slabem stanju in je potreben temeljite obnove. (F Žurnal24 main
Strelov turn. Občina Mokronog - Trebelno ga namerava kupiti na javni dražbi.
Srednjeveški varuh

Zgodovina. Strelov turn je bil v virih omenjen že sredi 14. stoletja. Gre za štirioglati obrambni stolp s tremi nadstropji, ki je eden od treh te vrste v Sloveniji. Predstavljal je srednjeveškega varuha trških vrat in je stal ob obzidju, s katerim je bil obdan Mokronog.

Ker je podjetje Tom, ki ima v lasti Strelov turn, v stečaju, bodo ta kulturni spomenik lokalnega pomena prodali na dražbi. Pri nakupu ima prednost Občina Mokronog - Trebelno.

Razvoj turizma
Pri izdelavi vizije in strategije občine so občani turizem uvrstili na tretje mesto med panogami, s katerimi naj bi se v naslednjih 15 letih ukvarjala občina, je povedal župan Anton Maver. “Možnosti za razvoj turizma v občini imamo; vidimo jih tudi v Strelovem turnu,” je pojasnil. Predstavlja jim nepremičnino, ki bi občini na področju turizma lahko prinesla veliko dodano vrednost, je dodal.

Ni nam vseeno, ali ta kulturni spomenik preide v zasebno lastnino.
Anton Maver, župan občine Mokronog - Trebelno

Pomoč zavoda
Uradna cena Strelovega turna, ki je v precej slabem stanju, je znana, a Maver za zdaj o njej molči. Je pa povedal, da bodo vse dejavnosti izvajali v sodelovanju z zavodom za varstvo kulturne dediščine. “Če bomo dosegli lastništvo te nepremičnine, bomo vso obnovo peljali pod njihovim vodstvom. Ta trenutek zato težko povem, kakšni posegi bodo potrebni in kaj se bo v turnu dogajalo,” je dejal.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.