Slovenija
18 ogledov

Poštni ropi v porastu

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
V zadnjih dneh je bilo na internetu objavljenih več deset tisoč ukradenih uporabniških imen in gesel uporabnikov spletne pošte Gmail, Hotmail in Yahoo.
“Kdor kontrolira naš Gmail ali Hotmail naslov, ima nadzor nad dostopom do cele vrste storitev v našem imenu,” opozarja Gorazd Božič iz Si-Certa.

 

Žrtev tudi NLB Klik

Znova se je pojavila tudi lažna stran NLB Klika. Prepoznate jo po tem, da je zatemnjena, na ekranu pa se pojavi dodatno svetlo pogovorno okno.

Ne pustite se prevarati
Za krajo naj bi po nekaterih teorijah stali programčki, ki se naložijo iz okuženih spletnih strani in beležijo gesla, ki jih vtipkate v računalnik. Kot pravi Božič, pa za krajo verjetno stoji “phishing,“ torej strani, ki spominjajo na prave, dejansko pa so postavljene zato, da od vas dobijo osebne podatke. Novejši brskalniki spremljajo črne liste takšnih strani, vseeno pa traja nekaj časa, da se posamezna stran uvrsti na to črno listo. Božič zato svetuje, da ignoriramo “elektronska sporočila, ki nas vabijo, naj kliknemo na povezavo in vpišemo svoje podatke”.

Sumljive prošnje
Brezplačne poštne storitve so vse bolj priljubljene pri malih podjetjih, motive kraje gesel razlaga Božič, poleg tega pa se na te račune navadno stekajo tudi gesla do drugih spletnih storitev. Lahko se tudi zgodi, da vas tat, ki je vašemu prijatelju ukradel spletno identiteto prosi za "nujno" nakazilo denarja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.