Slovenija
3006 ogledov

To se je zgodilo s potniki, ki so obtičali zaradi prizemljitve Adriinih letal

Adria Airways Reuters
V Fraportu Slovenija rešujejo nastalo situacijo z Adrio Airways.

Nekateri potniki, ki bi morali odpotovati z odpovedanimi leti Adrie Airways, so danes zjutraj vseeno prišli na ljubljansko letališče. Osebje Fraporta Slovenije, ki upravlja z letališčem, jim je pomagalo z informacijami. Zjutraj je upravljavec letališča na svoje stroške za potnike organiziral tudi prevoz z letališča.

slovenija 03.02.11., letalo, adria, foto: adria airways 558 zaposlenih Slovenija Ganljivo pismo z Adrie: Zdi se, kot da javnost komaj čaka, da del nas umre

V Fraportu Slovenija, ki upravlja z Letališčem Jožeta Pučnika Ljubljana, obžalujejo nastalo situacijo z Adrio Airways. Adria je namreč za danes in sredo odpovedala vse lete. Tako Adria ne bo letala na nobeno od destinacij, ki jih ponuja z Brnika. To so Amsterdam, Bruselj, Dunaj, Frankfurt, Kopenhagen, Manchester, München, Pariz, Podgorica, Praga, Priština, Sarajevo, Skopje, Sofija, Tirana in Zürich.

Okrepljen klicni center

"Naša prva skrb v teh dneh je namenjena potnikom in izvajanju varnih in rednih letalskih operacij," so poudarili v Fraportu Slovenija, kjer potnikom svetujejo, naj sledijo navodilom letalskega prevoznika. Kot so pojasnili, tako kot v ponedeljek tudi danes na letališču delujeta okrepljen klicni center in okrepljena služba potniških storitev prevoznikov.

Adria Airways | Avtor: Borut Cvetko / mediaspeed.net Borut Cvetko / mediaspeed.net

Nekateri potniki so danes kljub odpovedanim letom prišli na letališče. "V skladu s svojimi pristojnostmi jim je naše osebje iz službe za oskrbo potnikov pomagalo z informacijami," so pojasnili v Fraportu in dodali, da so zjutraj na svoje stroške za potnike organizirali avtobusni prevoz z letališča. Tistim, ki so na letališče prišli s svojimi avtomobili, pa so omogočili prost izhod s parkirišča.

Na Brnik leti še deset drugih prevoznikov

Dokler ne bodo imeli jasnih informacij, kaj bo z Adrio, ki je začasno prekinila letenje, a še naprej išče rešitve, v Fraportu Slovenija ne bodo odgovarjali na konkretna vprašanja o morebitnem prometu na letališču brez Adrie Airways. Kot poudarjajo, pa letalski prevozi obstajajo predvsem zaradi potreb trga oziroma povpraševanja po potovanjih z letali, kar govori v prid nadomestitve tistih povezav, ki so tržno zanimive in potencialno dobičkonosne.

Slovenski letalski prevoznik Adria Airways brezžičnega interneta med poleti ne p Slovenija Začetek konca: Adria Airways prizemljila letala

Adria sicer prepelje kar polovico potnikov na ljubljanskem letališču, s katerega trenutno redno leti še deset drugih prevoznikov, ki svoje lete še naprej opravljajo skladno z voznim redom. To so Aeroflot, Air France, Air Serbia, easyJet, Finnair, LOT Polish Airlines, Montenegro Airlines, Transavia, Turkish Airlines in Wizz Air.

slovenija 03.02.11., letalo, adria, foto: adria airways Slovenija Adria odpovedala let, ker so jih čakali izvršitelji in policija

Adria za danes in jutri odpovedala vse lete

Adria Airways je medije obvestila, da je sinoči ob 23:30 začasno prekinila izvajanje vseh svojih letalskih operacij iz in v vse svoje baze (Ljubljana, Priština, Tirana). Začasna prekinitev velja za danes in jutri, kaj bo z Adriinimi letali v naslednjih dneh, pa še ni jasno. 

Letališče Brnik | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Potnikom, ki potujejo v teh dveh dneh svetuje, da še pred prihodom na letališče preverijo kdo operativno izvaja njihov let in v kolikor je to družba Adria Airways, naj se obrnejo na prodajno mesto, kjer so kupili letalske vozovnice.

Maze vozovnica Brnik letališče Jožeta Pučnika reprezentanca odhod Slovenija Adria na cedilu pustila tudi Tino Maze

"Odločitev o začasni prekinitvi letalskih operacij je posledica trenutno nezagotovljenega dostopa do svežega denarja, ki ga letalski prevoznik potrebuje za nadaljnje letalske operacije. Družba intenzivno išče rešitve skupaj s potencialnim investitorjem. Cilj vseh vpletenih je, da Adria Airways ponovno poleti in da bo prekinitev samo začasna," so sporočili iz uprave. Adria Airways potnikom in partnerjem svetuje, da na spletni strani www.adria.si spremljajo tekoča obvestila.

Zaposleni v Adrii so obvestilo, da ne bodo leteli, prejeli šele včeraj zvečer ob pol polnoči. 

Sporočilo zaposlenim v Adrii | Avtor:

Iztekel se je "ultimat Adrie"

Po poročanju medijev se je sinoči ob devetih zvečer namreč iztekel "ultimat Adrie Airways", da jim država da štiri milijone premostitvenega posojila oziroma poroštva. Predstavniki vlade so to možnost v zadnjih dneh že večkrat zavrnili in poudarili, da je letalski prevoznik od leta 2016 v zasebni lasti, zato mu ne morejo več pomagati.

slovenija 03.02.11., letalo, adria, foto: adria airways | Avtor: adria airways adria airways

"Zdaj vsi čakamo, kaj se bo zgodilo," je v soboto o tem dejal premier Marjan Šarec in ocenil, da je bila Adria Airways leta 2016 prodana "ne najboljšemu lastniku oz. slabemu lastniku". A država v tem primeru nima vzvodov. "Bilo je nekaj pričakovanj s strani lastnikov, da bo država spet vstopila z neko pomočjo, vendar vsi vemo, da bi bilo to metanje denarja stran in zdaj vsi čakamo, kaj bo," je še povedal.

slovenija 03.02.11., letalo, adria, foto: adria airways Zamude Slovenija Tako Adria Airways odgovarja glede izplačil odškodnin potnikom

Več pojasnil o usodi letalskega prevoznika bo najbrž znanih danes, ko naj bi se vodstvo znova sestalo tudi z zaposlenimi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • 0ced864ed9d976da79e4e975646e3dcf59a85b96 12:10 24.september 2019.

    [ To se je zgodilo s potniki, ki so obtičali zaradi prizemljitve Adriinih letal ] Vesel sem, da je I.H. vzel slovar v roko in ugotovil razlago HORDE.

  • 0ced864ed9d976da79e4e975646e3dcf59a85b96 12:04 24.september 2019.

    Kje ste sedaj zagovorniki vrtne razprodaje slovenskega nekdaj, družbenega in po Drnovšku državnega premoženja. Razjebali ste to ubogo Slovenijo zaradi revanšizma in ustvarili vukojebino.