Slovenija
14497 ogledov

Povsem jasno je, kaj se bo zgodilo

covid-19 Ljubljana Slovenija Profimedia
Številke še naprej kažejo na umirjanje epidemije. Vprašanje ostaja: Koliko časa še imamo?

Podatki o TAN kodah še vedno nakazujejo upadanje števila novih potrjenih primerov na tedenski ravni. Po javno dostopnih podatkih je bilo včeraj izdanih 1114 TAN kod, prejšnji torek pa 1370 TAN kod. Padec v številu izdanih kod je 18,6-odstoten. 

Iz podatkov o TAN kodah lahko sklepamo, da je bilo včeraj potrjenih manj primerov okužb kot prejšnji torek, ko jih je bilo 1.529. Širjenje različice omikron se tako vsaj v tem trenutku še ne pozna v dnevnih podatkih o številu novih okužb. Matjaž Leskovar v zadnji napovedi pravi, da lahko že do konca meseca pričakujemo, da se bo situacija povsem obrnila. 

Ker je še vedno veliko neznank, povezanih z različico omikron, je težko napovedati, kako se bo situacija pri nas razvila. Dr. Andrej Trampuž iz klinike Charite v Berlinu je za Odmeve TV Slovenija dejal, da so razmere tudi v Nemčiji resne in da je skrajni čas za ukrepanje. Še posebej je to nujno v državah, kjer je nižja precepljenost. Vse, kar je manj kot 80-odstotna precepljenost, ne zadostuje, zato bo tudi Nemčijo ta val močno prizadel. 

Slovenijo, kjer je precepljenih manj kot 60 odstotkov prebivalstva, bo po njegovih besedah ta val močno prizadel. "Zdaj ni čas za razpravljanje o ukrepih, ali čakanje na razvoj, ker je jasno, da bo prišlo do tega vala. Potrebni so še ostrejši ukrepi in to takoj," je bil jasen. "Virus, ki se tako hitro širi, tudi če je malo milejši, bo na enkrat toliko bolnikov, da jih zdravstvo enostavno ne bo moglo oskrbeti. To pomeni, da bo treba delati triažo in to ne samo bolnikov s covidom, ki so v glavnem necepljeni, temveč tudi drugih bolnikov, od srčnih infarktov, kapi in rakastih obolenj, kjer že sedaj vidimo, da imajo slabše možnosti preživetja."

Da se mora Evropa pripraviti na nov, močan val, je opozoril tudi regionalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Hans Kluge. 

Vlada naj bi v četrtek sprejela nove ukrepe. Kakšni naj bi bili še ni jasno, lahko pa pričakujemo, da bo prišlo do nekaterih zaostritev. Epidemiološka stroka med drugim predlaga tudi spremembe pri karantenah. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • rd2dmk2 17:32 22.december 2021.

    ne razumem, pravijo da običajna dvojna doza ne pomaga pri omikronu, daje potreben še buster. torej danes 1. cepljenje, potem čez mesec 2. in buster po 4 meseceih to pomeni nekje sredi- konec aprila prideš na zeleno vejo, to je ...prikaži veče da si nekako zaščiten proti omikronu, če poslušaš tele strokovnjake.. ( pa ne pozabit na Izrael pa 4 dozo ). ampak dragi moji, omikron ne bo reku, zapik, gremo 4 mesece čakat.. njet.. on bo kar pohopsal nas in bomo vsi do konca cepljenja mrto di krepo. a ne stručkoti?

  • QSprm 13:34 22.december 2021.

    Pateticni izrodek Trampuz se je ze proslavil ze z napovedjo 90.000 mrtvih. Kdo tocno ga placuje in s katero opojno substanco se spravlja v delirij sicer ni znano. Posledice so vsekakor huda mozganska poskodba in popolna izguba stika s tem ...prikaži več svetom. Predstavlja predsvem sramoto za poklic, ki naj bi mu pripadal in cel cloveski rod, kateremu naj bi pripadal.

  • Ender3 11:50 22.december 2021.

    Sedaj se zatekajo samo še, na vedeževanje. 😌😓.