Slovenija
13 ogledov

"Potrebno bo poiskati krivce"

Alenka Bratušek Reuters
Po objavi rezultatov stresnih testov je po mnenju premierke Alenke Bratušek potrebno poiskati odgovorne za slabo stanje bank, nato pa bankam poiskati strateške partnerje oz. lastnike. Med prioritetami vlade je v pogovoru za Studio ob 17h na Radiu Slovenija izpostavila razdolževanje podjetij, odpravo administrativnih ovir in zdravstveno reformo.

Bratuškova je v pogovoru dejala, da nikoli ni rekla, da so v četrtek objavljeni podatki o stanju bank dobri, vendar pa je dobro, da sedaj vemo v kakšnem stanju so in kako bodo sanirane. "Na žalost pa bo to za državljane drago," je dejala.

Če bo mandat njene vlade trajal do jeseni 2015, je Bratuškova prepričana, da bodo storili vse, kar je potrebno, da v naslednjem desetletju ne bo potrebno ponovno reševanje bank z davkoplačevalskim denarjem. "Banke bomo najprej sanirali, nato pa skladno z načrti zanje našli strateške partnerje ali lastnike," je pojasnila.

"Mogoče smo bili preveč optimistični"

Vendar pa je naprej potrebno, kot je poudarila, poiskati odgovorne, ki so banke pripeljali v takšno stanje. Zagotovila je, da vlada in Banka Slovenije sodelujeta z organi pregona. Na pomisleke, da sanacijo bank vodijo prav tisti, ki so jih pripeljali v težave, je Bratuškova odgovorila, da bodo ti morali zapustiti svoja mesta, če ne bodo sodelovali v preiskavah.

Kar se tiče dokapitalizacije bank in soglasja Evropske komisije, je premierka dejala, da glede na dosedanje odzive iz Bruslja ne pričakuje zapletov. "Mogoče smo bili preveč optimistični, da bo šlo to vse v istem dnevu," je dejala. Prepričana pa je, da bo Slovenija soglasje dobila še letos.

"Drugo leto ne bo padca"

Na vprašanje, zakaj se je Slovenija raje drago zadolževala namesto uporabila pomoči iz evropskega mehanizma, je odgovorila, da z vsako tako intervencijo pridejo dodatne zahteve. "Ne pristajam na diktat tujih uradnikov, prepričana sem, da bomo naredili to, kar je dobro za našo državo," je poudarila. Prepričana je tudi, da Slovenija prihodnje leto ne bo beležila padca gospodarske aktivnosti.

Vlada bo svoj trud v naslednjih dveh letih po njenih napovedih usmerila v razdolževanje podjetij, kar bo omogočilo ohranjanje zdravih jeder in delovnih mest v perspektivnih podjetjih, pri tem pa ne bodo ščitili lastnikov. "Tako bomo lahko zagotovili nova delovna mesta," je dejala. Med prioritetami vlade je izpostavila tudi zdravstveno reformo.

Spet "usklajevanje strategije"

Država po njenem mnenju sicer ni v položaju, ko bi morala po nizkih cenah in za vsako ceno prodati premoženje. Je pa prepričana, da je treba del državnega premoženja dati v upravljanje strateškemu partnerju, ki bo z njimi upravljal bolje. Za začetek prihodnjega leta pa je napovedala tudi usklajevanje strategije upravljanja z državnim premoženjem.

V pogovoru je Bratuškova spregovorila tudi o stanju v koaliciji in delu ministrov. Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel po njenih besedah dela dobro, a hkrati je poudarila, da je Stanko Stepišnik z odstopom z mesta gospodarskega ministra postavil visoke etične standarde, saj "ni v ničemer ravnal narobe ali protizakonito". Omerzel sicer uživa podporo Državljanske liste, pri čemer je Bratuškova izpostavila, da bodo tudi v tej stranki morali imeti enake pogoje za vse. Sicer pa je zdaj, z vložitvijo interpelacije, Omerzelova usoda dejansko v rokah poslancev, je dejala.

Zadovoljna z ministri

O predkazenskem postopku zoper obrambnega ministra Romana Jakiča je poudarila, da je ta napovedal, da bo odstopil, če bo proti njemu vložena pravnomočna obtožnica. "In to se mi zdi korektno," je dejala. Glede morebitne rekonstrukcije vlade je Bratuškova dejala, da se bodo o tem pogovarjali hkrati z usklajevanjem nove koalicijske pogodbe in da nima težav, če se "še enkrat preštejejo". Je pa sama zadovoljna z delom ministrov.

Komentarjev 13
  • mph 13:16 14.december 2013.

    V življenju je vse relativno. Če pomislim na pleškota, imamo relativno dobro vlado. Žalostno je sicer, da moramo pristajat na takšno logiko.

  • nostradamus 11:33 14.december 2013.

    vsa ta zgodba o miljardni luknji je posmeh vsem davkoplacevalcem elita krade mi pa placujemo racune trojka alenka,cufer in jazbec pa na predstavlja svojo zgodbo o uspehu zadolzili ste nase vnuke in pravnuke naj luknjo polnijo tisti ki so ...prikaži več jo tudi naredili a glej to pa ne kramarju boste izplacali 1 mio eur za uspehe v NLB krivce boste iskali ???? samo okoli se je treba ozreti saj ste vsi na kupu

  • ac-dc 09:47 14.december 2013.

    Poiskati krivce?Sploh ne rabi daleč. Krivci sedijo okoli nje v parlamentu, ki so imeli lobijsko roko čez vse.