Slovenija
710 ogledov

Požar še ni pogašen, a so razmere pod nadzorom

požar Socerb Twitter/Slovenska vojska
Požar, ki se je v noči na torek vnel pod Socerbom v občini Koper, še ni pogašen, so pa razmere pod nadzorom.

Kot je povedal David Hrvatin iz koprske gasilske brigade, vodja nočne intervencije, je stanje še dobro, glede na to, kako je kazalo. Skrbi jim je namreč povzročala burja.

Po podatkih ministrstva za obrambo je ponoči požar gasilo 130 gasilcev s 40 vozili. Zjutraj sta prišla na pomoč dva helikopterja Slovenske vojske, na pomoč prihaja tudi pilatus. Teren bo s termovizijsko kamero pregledoval helikopter policije. 

S pomočjo kanaderjev in helikopterjev so se gasilci s požarom v torek borili cel dan, okoli 21. ure pa sta bili aktivni še dve žarišči. Na italijanski strani so odredili evakuacijo prebivalcev Prebenega in Križpota, ki je bila v veljavi do 9. ure danes. V občinski telovadnici Silvana Klabjana so uredili 200 začasnih ležišč.

Po torkovih popoldanskih podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je gorelo na približno 15 hektarjih, kot je zvečer ocenil Hrvatin, se je ta številka proti večeru nekoliko povečala.

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan je v torek ob 17. uri aktiviral državni načrt zaščite in reševanja ob velikem požaru v naravnem okolju. 

Koprski župan Aleš Bržan je v torkovi izjavi za medije dejal, da oskrba s pitno vodo še ni ogrožena. Pojasnil je, da je Uprava RS za zaščito in reševanje res preusmerila nekaj gasilskih cistern iz vodarne Rižanskega vodovoda na požarišče, vendar sta Slovenska vojska in Civilna zaščita kmalu zagotovili dodatne tovornjake.

Zaradi gašenja požara še naprej ostajajo zaprte nekatere ceste. Zapora velja na naslednjih odsekih: 
- regionalna cesta Črni Kal - Gabrovica pri Črnem Kalu - Osp - meja z Italijo;
- lokalna cesta med Črnim Kalom in Staro Gabrovico;
- ter lokalna cesta na relaciji avtocestni priključek Kastelec - vas Kastelec - Socerb - meja z Italijo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Plavi-mil 08:24 10.avgust 2022.

    Ste mogoče napisali, da so požar zanetili ilegalni migranti, ali se to ne sme ?