Slovenija
7173 ogledov

Aktivni še dve žarišči, skrbi povzroča burja

požar Socerb PrtScr Whatsupcams
Po besedah vodje nočne izmene Davida Hrvatina sta trenutno aktivni še dve žarišči, požar pa je pod nadzorom. Gasilce skrbi predvsem burja.

"Z nočjo so zračne sile zaključile z gašenjem, imeli smo tudi menjavo izmene," je najnovejše stanje na terenu za STA povzel David Hrvatin iz koprske gasilske brigade. Na terenu je okoli 120 gasilcev s Severne Primorske.

Trenutno sta aktivni še dva žarišči, ki pa sta pod nadzorom. "Problem je, da se krepi burja, nekaj težav imamo tudi z vodo. S Kraškim vodovodom se usklajujemo, kako bi jo zajeli," je še dodal.

Hrvatin upa, da bodo gasilci v kratkem žarišči odpravili, je pa za sredo ponovno načrtovana pomoč iz zraka, je še pojasnil.

Po popoldanskih podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je gorelo na približno 15 hektarjih, kot je ocenil Hrvatin, se je ta številka nekoliko povečala.

Popoldne so gasilcem pomagala letala in helikopterji. Požar so gasili italijanski kanaderji, slovenski helikopterji, italijanska helikopterja in pilatus slovenske vojske. Pri gašenju pomagajo tudi vojaške cisterne, ki sicer prevažajo vodo za rižanski vodovod. Rižanski vodovod zato vse prebivalce poziva k maksimalnemu varčevanju z vodo, saj le te zmanjkuje.

Popoldne je bilo najbolj kritično pod vasjo Osp. Tam so vse sile usmerili v to, da ogenj ne bi preskočil cesto in se približal hišam. Zaradi dima se je iz vasi umaknilo nekaj turistov. 

Aktiviran je bil Načrt zaščite in reševanja ob velikem požaru v naravnem okolju.

Prebivalce Prebenega in Križpota na italijanski strani so iz preventivnih razlogov danes med 20. in 21. uro evakuirali, poroča Primorski dnevnik. V občinski telovadnici Silvana Klabjana so uredili 200 začasnih ležišč. Odredba bo v veljavi do 9. ure jutri.

Zaprte so tudi nekatere ceste:

Vodja dnevne izmene Jan Brodar je povedal, da se je dopoldne požar razširil, ko so morali helikopterji, ki so jim pri gašenju na težko dostopnem terenu v veliko pomoč, zaradi močnega vetra obmirovati. 

Na težko dostopnem terenu na Socerbu nam požar pomaga gasiti tudi helikopter ❗️👍 🚨 🚒 🚁

Posted by Gasilska brigada Koper on Tuesday, August 9, 2022
požar Ogenj Svet Dramatični posnetki: Velik požar na Zrćah, ljudje bežijo
Komentarjev 5
  • Avatar Leon
    Leon 07:37 10.avgust 2022.

    Omenjajo da gre za težko dostopno območje ! Ne verjamem ,da so migranti . Fake news.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 19:18 09.avgust 2022.

    A je spet strela udarila da je zagorelo?

  • Avatar luckyss
    luckyss 18:57 09.avgust 2022.

    Seveda tudi vi ne upate napisati, da se je tam nahajala večja skupina migrantov, kot trdijo domačini..Verjetno kakšen odvržen čik, seveda ne z namenom požiga in to je to...Res sramota za novinarstvo, da si ne upate napisati dejstev samo zato, ...prikaži več da ostajate "tolerantni, humani in ne vem kakšni še"...Sram vas bilo, pisuni ...

Sorodne novice