Slovenija
5843 ogledov

Poziv ministrstva Adrii Airways

slovenija 29.04.2010 kontrolni stolp, letalisce Jozeta Pucnika, Brnik; foto:Sasa Saša Despot
Z ministrstva za infrastrukturo, ki ga vodi Peter Gašperšič, so sporočili, da so pisno pozvali Adrio Airways, da naj upošteva evropsko uredbo, ki med drugim določa tudi obvezno obveščanje potnikov ob spremembah.

V minulih tednih smo na Žurnalu24 opozorili, da Adria Airways potnikov ne obvešča, da bo namesto njih let izvedla druga letalska družba, kar je v nasprotju s pravili uredbe evropskega sveta. Po več pritožbah potnikov in vprašanjih se je na prakso "domačega" letalskega prevoznika zdaj odzvalo tudi ministrstvo za infrastrukturo, ki je Adrio Airways pisno pozvala naj vendarle upošteva evropska pravila.

Uredba Evropskega sveta št. 2111/2005 med drugim določa, da pogodbenik za zračni prevoz ob rezervaciji obvestiti potnika o identiteti letalskega prevoznika, ki bo opravil let, ne glede na način, na katerega je bila rezervacija narejena. Če identiteta dejanskega letalskega prevoznika ali prevoznikov ob rezervaciji še ni znana, mora pogodbenik za zračni prevoz zagotoviti, da je potnik obveščen o imenu letalskega prevoznika (ali prevoznikov), ki bodo najverjetneje opravili let (ali lete). V tem primeru pogodbenik za zračni prevoz zagotovi, da je potnik obveščen o identiteti letalskega prevoznika (ali prevoznikov), ki bo opravil let, takoj ko je njegova identiteta določena.

Uredba, tako ministrstvo, definira kot pogodbenike tako letalske prevoznike kot tudi vse prodajalce vozovnic, tudi spletne.

Obveščanje potnikov o letalskem prevozniku šele v trenutku vkrcavanja pa je možno zgolj v tistih primerih, ko zaradi nujnih, operativnih težav tega ni možno storiti prej, na primer zaradi okvare predvidenega zrakoplova določenega letalskega prevoznika z drugim zrakoplovov, drugega letalskega prevoznika ...

Če letalski prevoznik oziroma pogodbenik potnikov ne obvesti o prevozniku, ki bo opravil let, je to prekršek. Prekršek se po navedbah ministrstva vodi zoper pogodbenike. Ob tem je ministrstvo opozorilo Adrio Airways, da so zaradi njihove poslovne politike lahko kaznovani tudi drugi prodajalci vozovnic, ki zaradi njihove poslovne politike, niso bili seznanjeni o dejanskem letalskem prevozniku.

Adria Airways Intervju Slovenija Christian Schneider, Adria Airways: Ne moremo tekmovati s cenami, ki so nižje kot taksi iz Ljubljane

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.