Slovenija
1599 ogledov

Poziv vladi glede cen energentov. "Gre za preživetje"

elektrika Profimedia
GZS je zaradi močne rasti cen energentov vlado pozvala k nujnemu ukrepanju.

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je skupaj z Energetsko zbornico Slovenije je pripravila tudi predloge konkretnih ukrepov. "Smo sredi največje krize v energetiki do zdaj, gre za preživetje. Nujne so takojšnje in sistemske rešitve," je v pozivu vladi zapisal predsednik GZS Tibor Šimonka.

Cene energentov so se v zadnjem obdobju tako v Sloveniji kot v ostalih državah EU močno povišale. Kot pravijo na GZS, posledice občutimo vsi, tako gospodinjstva kot gospodarske družbe, najbolj pa energetsko intenzivna industrija. Zbornica si pri iskanju rešitev želi sodelovanja predstavnikov industrije, energetike in države na najvišji ravni.

Predlogi rešitev

Med kratkoročnimi ukrepi GZS predlaga povračilo za posredne stroške emisij, znižanje prispevkov za učinkovito rabo energije in obnovljive vire energije ter trošarine, pri ceni električne energije pa naj se država začasno odreče zahtevanim dobičkom podjetij, ki sodijo pod upravljanje Slovenskega državnega holdinga.

Med dolgoročnimi rešitvami je med drugim predlog, da se čim hitreje realizirajo že pripravljeni projekti učinkovite rabe in obnovljivih virov energije. Kot izpostavljajo, je treba oblikovati tudi dolgoročno energetsko politiko države in uskladiti različne strateške dokumente, saj slovensko gospodarstvo in energetika potrebujeta stabilen okvir delovanja.

Kot poudarjajo v zbornici, je treba že danes tudi sprejemati odločitve o gradnji energetskih objektov v prihodnosti, saj sta priprava dokumentacije in umeščanje objektov v prostor dolgotrajna postopka. Vlada in pristojna ministrstva naj med slovenskim predsedovanjem Svetu EU vztrajajo, da bodo tudi na ravni EU čim prej sprejeti interventni ukrepi, ki ne bodo sporni z vidika pravil o enotnem energetskem trgu, je še zapisano v pozivu vladi.

Cena elektrike se je podvojila

Industrija sicer že nekaj časa opozarja na visoko rast cen energentov in na nujnost dialoga z državo. Cena električne energije se je namreč letos podvojila, cena zemeljskega plina pa povečala skoraj za trikratnik. Velike podražitve energentov povzročajo ogromne težave podjetjem, ki so odvisna od energije. Zaradi hitre rasti cen se v teh razmerah ne odločajo za zakup energije, saj upajo na padec cen, čemur pa ni videti konca, so pred časom navedli na GZS.

Vlada ukrepov, ki bi ublažili posledice skokovitih cen zemeljskega plina in električne energije, sicer za zdaj ne predvideva. Na gospodarskem ministrstvu so za časnik Delo povedali, da bo Slovenija upoštevala stališče Evropske komisije, finančni minister Andrej Šircelj pa je po pisanju časnika Finance dejal, da davka na dodano vrednost in trošarin ne bodo nižali.

položnice Pod streho Pripravite se na velikanske podražitve elektrike in goriva Električna vtičnica podražitve Pod streho Ekstremne razmere na trgu: Rekordne cene elektrike in zemeljskega plina

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • sam1 15:47 08.oktober 2021.

    Pri vseh teh astronomskih podražitvah energentov pa naša vlada vrže ven cifro 2,5% inflacija in narod seveda predobro živi,pa mu je potrebno od nekaj sto evrov prihodkov še malo odščipniti......

  • eminenca 13:32 08.oktober 2021.

    s tem ko bodo višje cene , bo tudi več ddv in trošarin, se pravi "kvazi" gospodarska rast ... imamo šibko samooskrbo na vseh področjih , od hrane do energije in še kaj ... in potem si odvisen od globalnega ...prikaži več trga ... nikoli mi ni blo jasno zakaj trošarina na računu za elektriko ... a zato, da bo višja rast ? ... vse te podražitve gre v prid določenim državam, ki hočje od folkaše več spulit, po drugi strani pa prodajajo rast, kar je sicer res, ampak to je dodatna kraja ljudstva