Slovenija
2448 ogledov

Poziv: Za dostop do zdravnika brezplačno hitro testiranje

zdravstveni dom Ljubljana Saša Despot
Varuh človekovih pravic Peter Svetina vladi predlaga dostop do zdravstvenih storitev s hitrim testiranjem, ne le s pogojem PCT

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je prejel številne dopise in pobude, iz katerih je bilo mogoče razbrati, da se pri nekaterih prebivalcih pri zahtevanem pogoju preboleli, cepljeni, testirani (PCT) pri obisku zdravnika pojavljajo velike stiske. Te lahko vplivajo tudi na odločitev, ali bo posameznik zdravnika sploh obiskal.

Pacient ima pravico do zdravstvene obravnave

Po oceni varuha lahko to pomeni tudi nepopravljivo poslabšanje zdravstvenega stanja, kar se je pokazalo že v času nedostopnosti zdravstvenega sistema v času epidemije covida-19. "Moralno-etična obveza zdravnikov je namreč, da obravnavajo vse paciente, ki potrebujejo zdravstveno oskrbo. Skrb vzbujajoča so tudi poročila o pomanjkanju ustrezno usposobljenega kadra, ki bi lahko zagotovil ustrezno strokovno presojo nujnosti zdravstvene obravnave brez pogoja PCT," je zapisal Svetina.

Po navedbah varuha stroka opozarja tudi na vprašljivo skladnost odloka z zakonom o pacientovih pravicah, ki med drugim določa, da ima pacient v skladu s predpisi s področja zdravstvenega varstva in zdravstvenega zavarovanja pravico do dostopa do zdravstvene obravnave. To in druge pravice je, kot opozarjajo, skladno z omenjenim zakonom mogoče omejiti z zakoni s področja zagotavljanja javne varnosti in javnega zdravja ter kadar bi bile ogrožene pravice drugih oseb.

Varuh pod vprašaj postavlja ustreznost odloka kot pravnega akta, ki v danem primeru z vzpostavitvijo pogoja PCT posega v pravico do zdravstvenega varstva. Opozarja, da gre za človekovo pravico, ki jo je mogoče predpisati le z zakonom in ne podzakonskim aktom, kot je odlok.

Pacientom je potrebno omogočiti brezplačno testiranje

Varuh kljub navedenim pomislekom razume zakonsko zahtevo, da je pacientove pravice mogoče omejiti, "kadar bi bile ogrožene pravice drugih oseb". Brez uvedbe pogoja PCT bi bilo lahko ogroženo zdravje zaposlenih v zdravstvu in pacientov.

Zato uvedbo pogoja PCT varuh človekovih pravic "na načelni ravni in ob predpogoju upoštevanja zahtev ustavne ureditve podpira, vendar pa kljub temu meni, da bi bilo potrebno ob vstopu v zdravstveno obravnavo vsakemu pacientu omogočiti tudi brezplačno testiranje".

S tem bi zdravstveni sistem zaščitili pred novimi okužbami, omogočili hitro odkrivanje okužb ter predvsem zagotovili dostop do zdravstvenih storitev, s tem pa tudi uresničevanje mednarodno in ustavnopravno uveljavljene pravice do zdravstvenega varstva, ocenjuje varuh. Varuh vladi tudi predlaga, naj vprašanja, povezana z uresničevanjem pravic pacientov, prepusti zakonodajalcu, so še zapisali.

Varuh je že sredi septembra na vlado naslovil priporočilo, naj brezplačno hitro testiranje omogoči tudi ranljivim skupinam pri dostopu do njim nujnih storitev.

Komentarjev 31
  • Kirka 18:22 27.september 2021.

    Provaxerji ne berejo, ne zanima jih nič, saj zaupajo znanosti, farmaciji in zdravnikom, ki so zanje bogovi - čeprav so le ljudje, katerim, kot je videti, vlada Mamon. Ne vedo za razliko med klasičnimi in mRNA cepivi, ker pa jim ...prikaži večm je Poklukar zatrdil, da so pametnejši in bolj izobraženi, če se cepijo, se pač cepijo. Naj bodo poskusni zajčki cepiva v 3.fazi testiranja, ostalim pa naj dajo mir.

  • krucefiks 14:43 27.september 2021.

    pacientom dostop omogočit brez kakršnegakoli preverjanja brez pardona ,do zdravnika moraš priti če si bolan,drgač pa se tudi pokliče,samo treba se javit na telefon

  • bobubob 14:26 27.september 2021.

    Kaj pa fakultete? Predavatelji se lahko samotestirajo enkrat tedensko, študentje pa morajo vsak drugi dan PLAČLJIVO na hitri test. Enako za prevoz do mesta študija. Če se seveda ne pustijo 'prostovoljno cepiti'. Prvi 'prostovoljci' bodo tisti, ki nimajo financ za ...prikaži več za plačevanje testov. Vlada pa čaka pohvalo iz EU. Prispevajo še nekaj tisoč poskusnih zajcev, pa bo. Fuj.