Slovenija
1058 ogledov

Če še ne veste, koga bi volili ...

Slovenija predsedniške volitve
1/7
Epa
V nedeljo Slovenija voli novo predsednico oz. novega predsednika države. Volivci tokrat lahko izbirajo med sedmimi kandidati.

Volivci bodo v nedeljo lahko izbirali med sedmimi kandidati, ki jih naštevamo v vrstnem redu, kot bo naveden na glasovnici: Milan Brglez, Anže Logar, Janez Cigler Kralj, Miha Kordiš, Nataša Pirc Musar, Vladimir Prebilič in Sabina Senčar. Vseh sedem kandidatov je spregovorilo tudi za Žurnal24. 

Milan Brglez | Avtor: Anže Petkovšek Milan Brglez, intervju s kandidatom za predsednika Slovenije. Anže Petkovšek
Milan Brglez, čigar kandidaturo podpirajo v SD in Gibanju Svoboda, se je za kandidaturo odločil po tem, ko je od nje odstopila Marta Kos. Po njegovih besedah je glavna razlika med njim in Natašo Pirc Musar v tem, da sam ni kandidat elit. Povedal je, kam bi se odpravil na prvi obisk v tujino, kateri od prejšnjih predsednikov mu je najbolj blizu, pa tudi kje iskat rešitev za končanje vojne v Ukrajini. "Danes smo že tik pred jedrsko katastrofo. Ta jedrska vojna pa je nekaj, česar si sploh ne moremo zamisliti," je poudaril. 

Anže Logar | Avtor: Saša Despot Anže Logar Saša Despot
Anže Logar na nekatera vprašanja ni odgovarjal neposredno, a je tudi s tem veliko povedal. Sam funkcijo predsednika države vidi kot eno najpomembnejših funkcij za naslednjih pet let glede na razdeljenost družbe, ki smo ji priča. Sledil bi Pahorjevemu zgledu in institucionaliziral dialog med ključnimi nosilci v politiki. Zase ocenjuje, da je zmeren desnosredinski politik, ki se zavzema za dialog. Spregovoril je tudi o tem, kakšna je bila vlada Janeza Janše in ali se vidi v prihodnosti na čelu SDS. 

Janez Cigler Kralj | Avtor: Saša Despot Janez Cigler Kralj Saša Despot
Janeza Ciglerja Kralja smo vprašali, ali bi kot predsednik šel na proslavo v Dražgoše in kaj bi tam povedal, na kakšen način bi bil predsednik volivcev Levice, kako se je ženi oddolžil za ministrski mandat, ali bi se od nastopa Golobove vlade kot predsednik že kaj oglasil in o čem. Sebe vidi kot politika, ki želi v politiko pripeljati več človečnosti, dostojanstvo, spoštljivost in sočutje. "Tudi z molkom lahko veliko poveš, v nekaterih ključnih trenutkih se pa tudi oglasiš. Pomembno je, da z obojim manevriraš," pravi.

Miha Kordiš | Avtor: Saša Despot Miha Kordiš Saša Despot
Miha Kordiš je pojasnil, zakaj ga motijo premožni Slovenci in naštel razloge, zakaj se ne bi udeležil maše v Kočevskem rogu in zakaj meni, da bi bil dober predsednik. "Z mesta predsednika republike želim zastopati ljudi, ki v naši družbi nimajo glasu," pravi. Poudarja, da ne želi biti Instagram predsednik, ampak aktivistični predsednik. Pogovarjal bi se z vsemi, ker "zagovarjam držo Slovenije za mir in bratstvo med narodi"

Nataša Pirc Musar | Avtor: Saša Despot Nataša Pirc Musar Saša Despot
Nataša Pirc Musar je v pogovoru podala svoje poglede na predsedovanje Boruta Pahorja, pristojnosti predsednika republike in ukrajinsko krizo. Razkrila je, kateri od protikandidatov ji predstavlja največji izziv in koga od njih bi volila. Spregovorila je o svojem bogatem možu, ki ga je zamenjala na mestu vodje volilnega štaba, političnih vzornikih in odnosu do religije. "Zame je ključna naloga predsednice, da ob zdrsih demokracije, ki jih v naši državi ni malo, ne ostane tiho. Ne bojim se spregovoriti o temah, ki so pomembne," pravi 

Vladimir Prebilič | Avtor: Anže Petkovšek Vladimir Prebilič, kandidat za predsednika Slovenije. Anže Petkovšek
Vladimir Prebilič je poudaril, da prinaša kandidaturo, neobremenjeno s škandali in političnimi ter kapitalskimi povezavami. V kampanji se je osredotočal na mlade, trajnost in decentralizacijo države, pri čemer mu pomagajo bogate izkušnje z lokalne ravni. "Predsednik republike mora biti tisti, ki vlado jasno in glasno opozarja na storjene napake oziroma to stori še pred korakom v napačno smer," pove. "Mnogo vprašanj, ki so v Sloveniji doslej ostajala na ravni praznih obljub, sem uspešno rešil na lokalni ravni, tudi v zvezi s trajnostjo, ki predstavlja prihodnost," poudarja Prebilič, ki poudarja pomen vlaganja v mlade.

Sabina Senčar | Avtor: Anže Petkovšek Dr. Sabina Senčar, kandidatka za predsednico RS. Anže Petkovšek
Sabina Senčar se je za kandidaturo odločila, ker je pogrešala strokovnost v politiki. "Predsednik je zadnji branik ustavnega reda in mora braniti vse, kar je zapisano v ustavi. Nič ni več kot branjenje osnovnih človekovih pravic," je prepričana. Spregovorila je o temah, kot so covid-19, splav in evtanazija. "Nujno je treba začeti razpravo na način, da se odpirajo prava vprašanja. Bistveno vprašanje bi moralo biti, kako lajšati terminalno zaključevanje življenja, ne pa način, kako krajšati življenje," pravi. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 5
  • jezero 11:20 23.oktober 2022.

    Bo Logar nategnil Slovence s svojo "samostojnostjo"?

  • Avatar MS
    MS 11:21 21.oktober 2022.

    Drugi krog: ==> LOGAR 30.1% + Cigler 6.6 % + Senčar 4.0 % = 40.7% ====> MUSAR 20. 5% + Brglez 17.3 % + Kordiš 5.4 % + Prebilič 10.7 % = 53.9 %.

  • Jernej65 09:58 21.oktober 2022.

    Največje bedarije klanfa Kordiš. Zato mu rep na volitvah ne uide. Toliko nakladaštva, kot ga on premore že dolgo nisem slišal.