Slovenija
15992 ogledov

Pozno zvečer nov manever vlade za ustavno sodišče

Novice: RTV Anže Petkovšek RTV Slovenija.
Ustavno sodišče, ki je ob objavi odločitve za začasno zadržanje dela novele zakona o RTVS napovedalo takojšnje nadaljevanje obravnave ustavne pobude z vsebinsko presojo in absolutno prednostno obravnavo, ima danes to točko znova na dnevnem redu seje. Medtem je vlada podala predlog za izločitev sodnika Klemna Jakliča.

Ustavno pobudo je vložilo več vodilnih na RTVS s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta Petrom Gregorčičem. Po njihovem mnenju novi način oblikovanja, sestave in delovanja sveta zavoda v skladu z novelo v celoti jemlje pristojnost DZ za imenovanje članov sveta ter jo prenaša na interesne skupine in državne institucije, kot sta informacijski pooblaščenec in varuh človekovih pravic. Tako pobudniki kot tudi vlada so se zavzeli za to, da se pobuda obravnava javno.

Ustavno sodišče se je v odločbi, sprejeti 16. februarja, odločilo zadržati izvrševanje dela 23. člena novele. V skladu z omenjenim delom se svet zavoda konstituira najpozneje v 60 dneh po uveljavitvi novele, ki je začela veljati 28. decembra lani. V celoti pa so zadržali 24. in 25. člen, po katerih svet zavoda v šestih mesecih po konstituiranju sprejme nov statut, v 15 dneh po konstituiranju objavi javni razpis za predsednika in člane uprave ter način glasovanja predsednika in vsakega člana uprave.

Vrsta predlogov za izločitev sodnikov

Dodaten zaplet pa pomenijo predlogi za izločitev sodnikov iz ustavne presoje. Gregorčič je podal predlog za izločitev Neže Kogovšek Šalamon. Kot razlog je navedel njeno dopolnilno delo na Mirovnem inštitutu, ki je sodeloval v referendumski kampanji o noveli.

DZ je predlagal izločitev Klemena Jakliča. V referendumski kampanji o zakonu o RTVS leta 2005 je namreč zagovarjal zakonske rešitve zakona, ki jih novela spreminja. V okviru posameznih referendumskih aktivnosti organizatorjev referendumske kampanje je namreč volivce aktivno nagovarjal k podpori oziroma sprejemu ZRTVS-1.

Klemen Jaklič, ustavni sodnik | Avtor: mediaspeed Ustavni sodnik Klemen Jaklič. mediaspeed
Državni zbor je g. Jakliča na predlog poslanske skupine SDS leta 2006 celo imenoval za člana nadzornega sveta RTVS. Ta zavzemanja so daleč presegla načeloma dovoljeno dejavnost sodnikov in drugih pravnikov, da prispevajo k pravnemu napredku in razvoju, zato vlada dvomi v njegovo objektivno, kot tudi subjektivno neodvisnost. Glede na to se poraja dvom o njegovi nepristranskosti, piše v predlogu, pod katerega se je podpisala predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič.

Po poročanju medijev pa je na mizi ustavnih sodnikov tudi predlog v. d. direktorja Televizije Slovenija Uroša Urbanije za izločitev predsednika ustavnega sodišča Mateja Accetta. Ustavnega sodnika Roka Čeferina pa so izločili iz odločanja v tej zadevi že januarja.

Komisija DZ za nadzor javnih financ bo danes medtem obravnavala poročilo o delovanju nadzornega sveta RTVS v letu 2022. Poročilo je želela obravnavati že na seji prejšnji teden, vendar je obravnavo zaradi odsotnosti predsednika nadzornega sveta Boruta Rončevića preložila.

RTV Slovenija Slovenija Stavka se zaostruje, Golob naj bi na RTVS poslal inšpekcijo mikrofon RTVS Slovenija Na RTV-ju stavkajo
Komentarjev 27
  • Avatar Leon
    Leon 12:38 06.april 2023.

    Trumpovanje sveta RTVS .

  • jezero 12:00 06.april 2023.

    Ko nek pik zigmar Uroš Urbanija lahko zakteva izločitev ustavnega sodnika, potem to pomeni, da je to Ustavno sodišče primerno za izločitev vseh sodnikov, vključno s predlagateljem Pahorjem. Res prava sramota.

  • munja 11:36 06.april 2023.

    Vedno bolj se sprašujem, kam gre ta naša preljuba Slovenija?!