Slovenija
99557 ogledov

Pozor, nevarnost močnejše toče, tudi neurij. Arso izdal dve opozorili.

Strela Reševalni pas/Twitter
Pred nami pestra noč.

Agencija za okolje RS je danes zjutraj izdala dve opozorili. "Zvečer in ponoči so ob prehodu hladne fronte možna krajevna neurja z močnimi nalivi in sunki vetra," se glasi prvo opozorilo, drugo pa je vezano na možnost hudourniških poplav: "Danes zvečer in v noči na sredo so predvsem v zahodni, južni in osrednji Sloveniji verjetna razlivanja in poplavljanja hudourniških vodotokov." 

Oblačnost se je razvila že čez dan. Najvišje dnevne temperature so se po nižinah povzpele nad 30 stopinj Celzija, na vzhodu do 36. Zvečer je zahodno Slovenijo dosegla vremenska fronta z nevihtami, ki se bodo ponoči razširile nad večji del države. Možna bodo krajevna neurja, napovedujejo vremenoslovci z Arsa. 

Na portalu Neurje.si dodajajo, da bodo na Primorskem izpolnjeni pogoji za razvoj krajevnih neurij, saj bo razpoložljive konvektivne potencialne energije nad severnim Jadranom tudi več kot 2.500 J/kg (v notranjosti do 1.200 J/kg) v kombinaciji s striženjem vetra v plasti 0-6 km od 20 do 30 m/s.

Dodajajo še, da se močnejše nevihte prav tako lahko pojavijo vzdolž obale hrvaške Istre in Kvarnerja, medtem ko so južneje manj verjetne. Napoved glede padavin na portalu Neurje.si sklenejo, da se bo po prehodu vremenske fronte ozračje prehodno umirilo, padavine in posamezne nevihte bodo najkasneje (v jutranjih urah) dosegle severovzhod Slovenije.

Dolina smrti Vročinski val Svet Neverjetno, kakšna vročina. Padel je temperaturni rekord!

Jutri jasneje

Jutri dopoldne bodo padavine ponehale tudi na vzhodu, začelo se bo jasniti, napovedujejo na Arsu. Čez dan bo spremenljivo oblačno, predvsem v hribovitem svetu zahodne Slovenije lahko še nastane kakšna ploha ali nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 28, na severozahodu okoli 20 stopinj.

V četrtek in petek kaže na deloma sončno vreme. Predvsem popoldne bodo nastajale krajevne plohe in nevihte, ki bodo pogostejše v petek.

Podrobnejšo vremensko napoved do konca meseca preberite na tej povezavi. 

Nevihtni oblaki Prognoza Slovenija Srednjeročna napoved: Takšno vreme nas čaka do konca julija!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • lada 13:35 13.julij 2021.

    podplate Lisa - gnoj smrdljiv in usran, ki krade Slovence !