Slovenija
19620 ogledov

Pozor: To so območja, kjer bo od jutri naprej omejen dostop!

Srečko Šestan
1/9
Saša Despot Srečko Šestan
Z uredbo so določili območja, ki so nevarna zaradi terena samega in intervencij, ki so še v teku. Uredba stopi v veljavo že jutri.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je na novinarski konferenci povedal, da se stanje na poplavljenih območjih primerno vremenu in preteklim intervencijam izboljšuje, a ne še normalizira: "Imamo območja, ki so pod velikimi nanosi naplavin. Območja se pospešeno čisti, pomagajo tudi prostovoljci," je dejal.

Na dan solidarnosti, 14. avgusta, bo kritična infrastruktura delovala, je pojasnil Šestan. To pomeni, da bo delo potekalo v javnih zdravstvenih zavodih in pri koncesionarjih, v centrih za socialno delo, na področju veterine, izjemoma bodo delovale tudi zavarovalnice, da lahko čim prej ocenijo nastalo škodo in da ljudje dobijo povrnjena sredstva.

Sektorji kritične infrastrukture so sektor energetike, sektor prometa, sektor prehrane, sektor preskrbe s pitno vodo, sektor zdravstva, sektor financ, sektor varovanja okolja ter sektor informacijsko-komunikacijskih omrežij in sistemov.

Na nekaterih območjih kontrolne točke

Šestan je podpisal tudi odredbo, ki se dotika prostovoljcev. Zahvalil se je vsem tistim, ki so, bodo in trenutno pomagajo, a obenem spomnil, da je v prvi vrsti treba poskrbeti za njihovo varnost.

Zato so z uredbo določili območja, ki so nevarna zaradi terena samega in intervencij, ki so še v teku. Na Koroškem gre za Mežico in Črno na Koroškem, na Štajerskem pa za Solčavo, Luče in Mozirje, kasneje so s PU Celje sporočili, da bo gibanje omejeno tudi v naseljih proti Ljubnem ob Savinji.

V sodelovanju s policijo in gasilci bo Civilna zaščita vzpostavila kontrolne točke. Če bo kdo prišel na ta območja nenajavljen in občine ne bodo potrebovale pomoči, ga bodo preusmerili na druga območja. Uredba velja od jutrišnjega dne pa do preklica.

Šestan sicer priporoča vsem prostovoljcem, naj se organizirajo v skupine in dogovorijo za pomoč s posameznimi občinami, ali pa preko aplikacije Poplave 2023.

Pomoč bodo na prizadetih območjih potrebovali še dolgo, je dejal - vsi naenkrat ne moremo pomagati. Prosil je tudi, naj ljudje ne donirajo več hrane za prizadeta območja, saj jo je na terenu že preveč. "Bojimo se, da bo pretekel rok in jo bo treba uničiti," je opozoril in pozval, naj ljudje bodisi nekoliko počakajo, bodisi hrano donirajo kakšni drugi dobrodelni organizaciji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • vzev 22:12 11.avgust 2023.

    Zanimivo. Prijatelj/družina..., želi da jim prideš pomagat, pa ne moreš, če se ne vpišeš v aplikacijo. Neumno. Drugače, pa dajo dela prosti dan, potem pa prepovejo, da bi ljudje šli tja pomagat.

  • Gandi123 20:17 11.avgust 2023.

    Omejitve gibanja po občinskih mejah se vračajo!😡

  • darefoks 16:29 11.avgust 2023.

    mi gremo pa na morje ce ima kdo proti pa naj ne bere ker imam ta dopust rezerviran ze 2 meseca