Slovenija
36273 ogledov

Pozor, odpoklic česna!

česen Žurnal24 main
Če ste kupili ta česen, ga vrnite!

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin sporoča, da je bila s strani pridelovalca Srečka Peska iz Straš obveščena o izvajanju umika oz. odpoklica česna sorte Garcua.

V česnu je bila ugotovljena previsoka vsebnost kadmija (Cd)," pojasnjujejo pri URSVH. "V kolikor ste omenjeni izdelek kupili in ga še niste porabili, priporočamo, da ga ne zaužijete ampak ga vrnete na mesto prodaje."

Zaradi kadmija so s trga že umaknili tudi korenje. 

Korenje Odpoklic izdelka Zdravje Pozor, odpoklic korenja

Kadmij (Cd) se uporablja v številnih izdelkih, kot so zlitine, plastika, baterije, barve. Viri kadmija v okolju so rudarstvo, kovinska industrija, kurišča, sežigalnice in odlagališča odpadkov, umetna gnojila, cigaretni dim: "Pri splošni populaciji predstavljajo glavni vir kadmija živila. Kadmij lahko poškoduje dihala, prebavila in ledvice ter lahko povzroča raka. Nabira se v ledvicah (predvsem v ledvični skorji) in jetrih, kjer se veže na nizkomolekularni protein metalotionin. Kadmij ima dolg razpolovni čas, saj lahko traja več desetletij. Izloča se v glavnem skozi ledvica, izločanje v mleko pa je minimalno," navaja urad za kemikalije pri MZ.

Kadmij iz telesa izloča izredno počasi in da zato ni pomembno samo to, kakšen je njegov trenutni vnos, ampak predvsem to, kolikšna je dolgoletna izpostavljenost. Kadmij povzroči resne posledice na možganih in zavira sposobnost organizma za absorbiranje hranil, kot so železo, cink in kalcij, zaradi česar postanemo bolj dovzetni za bolezni kosti in imunskega sistema.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • bogdan98 21:25 15.oktober 2017.

    Zanimivo še pri ostalih bodo kaj našli samo da bodo uvažali iz tujine