Slovenija
18592 ogledov

Pozor, redarji z 80 evri globijo za odvržene cigaretne ogorke ali papirčke!

Cigaretni ogorek Profimedia
Smetenje. Kdo in kdaj vas lahko oglobijo?

O kaznih za smetenje, kot je odmetavanje cigaretnih ogorkov, ovitkov hrane ali plastenk, smo že pisali v prispevku Ostreje nad cigaretne ogorke in žvečilne: Kazni kot v Singapurju? V njem pojasnjujemo, da je ministrstvo za okolje, ki ga vodi Simon Zajc, junija 2019 dalo v javno obravnavo predlog spremembe zakona o varstvu okolja, s katerem bo prvič na zakonski ravni izrecno prepovedano tudi smetenje okolja. 

smetnjaki Slovenija Osem tisoč evrov globe zaradi napačnega odlaganja smeti

Smetenje bo zapisano v zakon

Z uveljavitvijo novega zakona o varovanju okolja bo prepoved odmetavanja odpadkov in njihovega puščanja v okolju, ki je na ravni države že sedaj prepovedana z uredbo o ravnanju z odpadki, dvignjena iz podzakonskega na zakonski nivo. Občinam bo z njim naloženo, da bodo morale sprejeti predpis, s katerim bodo uredile ukrepe za preprečevanje (posledic) smetenja - vključno z njihovim sankcioniranjem.

"Ravnanje s komunalnimi odpadki, med katere sodijo tudi žvečilni gumiji in cigaretni ogorki, le posredno ureja odlok o zbiranju in prevozu s komunalnimi odpadki, ki izrecne določbe o prepovedi odmetavanja žvečilnih gumijev in cigaretnih ogorkov ne vsebuje."

MOL

Uredba o odpadkih sicer že sedaj določa globo za fizične osebe, ki odlagajo oz. puščajo odpadke v naravnem okolju v višini od 100 do 300 evrov, za pravne osebe imetnike odpadkov od 10.000 do 30.000 evrov, a smetenja in kazni zanj posebej ne opredeljuje.

Smetenje | Avtor: Profimedia Profimedia

"Obstoječi odlok o zbiranju in prevozu komunalnih odpadkov smetenja in odmetavanja posameznih odpadkov, npr. cigaretnega ogorka ali ovitka hrane, ne opredeljuje oziroma v njem ni zapisane določbe, ki bi prepovedovala takšno ravnanje," razlagajo pri Inšpektoratu MU Mestne občine Ljubljana. "Dejanja, ki so opredeljena kot prekrški po tem odloku se nanašajo na nepravilno odlaganja v zabojnike, ob zabojnike, kosovne odpadke."  

<ilustracija>: 09.01.2007, cigareta, dim, kajenje, kadilec, ogenj, Ljublja Odvržen ogorek Slovenija Odvržen cigaretni ogorek ni prekršek

V zadnih petih letih v teh zvezi niso izdali nobene globe, so jih pa v letu 2012 pet in dve v letu 2011.

Redarji lahko ukrepajo, če mečete skozi okno

Lahko pa vas že sedaj za odmetavanje cigaretnih ogorkov kaznujejo mestni redarji, saj Zakon o pravilih cestnega prometa med drugim v drugem odstavku petega člena prepoveduje odmetavanje kakršnih koli stvari, med drugim cigaretnih ogorkov, papirja ali plastenk, iz vozila. 

Zakon o pravilih cestnega prometa | Avtor:

Ljubljansko mestno redarstvo je do 26. septmebra letos izdalo skupaj sedem plačilnih nalogov zaradi kršenja navedenega člena, od tega dva zaradi kršitev prvega odstavka, tri zaradi kršitev drugega in dva zaradi kršitev tretjega odstavka. 

V letu 2018 je bilo zaradi kršenja navedenega člena izdanih skupaj deset plačilnih nalogov, od tega eden zaradi kršitve prvega odstavka, trije zaradi kršitve drugega in šest zaradi kršitve tretjega odstavka.

V letu 2017 so mestni redarji izdali tri plačilne naloge, dva zaradi kršitve drugega in enega zaradi kršitve tretjega odstavka navedenega člena.

"Človek, čuvaj svoje mesto"

Pri MOL so sicer poudarjajo, da se se da marsikaj storiti z ozaveščanjem, kot na primer s kampanjo "Človek, čuvaj svoje mesto", s katero opozarjajo na nesprejemljivost vandalizma in poudarjajo pomen spoštovanja skupnega javnega prostora.

Prilepljen na zid Svet Slovenec iz avta na avtocesti pri Zadru kljub opozorilom metal cigaretne ogorke

Verjamemo, da se z obveščanjem javnosti ti pojavi zmanjšajo, kar je tudi razlog za kampanjo »Človek, čuvaj svoje mesto.«, s katero opozarjamo na nesprejemljivost vandalizma in poudarjamo pomen spoštovanja našega skupnega javnega prostora.

Prepovedano hranjenje živali

Odmetavanje komunalnih in drugih odpadkov je prepovedano tudi skladno z 11. členom Odloka o čiščenju občinskih in javnih zelenih površin, a treba je poudariti, da odmetavanje odpadkov po tem odloku velja samo na javnih zelenih površinah. 

Smetenje | Avtor: Profimedia Profimedia

Odlok o čiščenju občinskih in javnih zelenih površin sicer z 10. členom prepoveduje tudi hranjenje živali, ki živijo prosto v naravi.

Globe za navedene prekrške znašajo od 100 do deset tisoč evrov, odvisno od prekrška in statusa kršitelja, različno za fizične in pravne osebe.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • malarin 20:57 09.november 2019.

    1991 leta je bilo to v planu ! ! ! Zbudi se SLOVENIJA ! ! !

  • ode 18:53 09.november 2019.

    Na vsakem čiku piše, katere vrste je bil cigaret in koliko stane ena škatla takšnih. Kazen bi morala biti v protivrednosti 100 škatel enakih cigaret. Kot bi morale biti kazni za prometne prekrške določena glede na vrednost novega (po evrotax) ...prikaži več avtomobila, ki ga prekrškar vozi. Tako je v normalnih državah, kamor se naša bananastan država nikoli ne bo uvrstila.

  • wolf.ata 11:20 09.november 2019.

    palica za pridne Slovence,male ljudi,kaj pa zlivanje gnojnice v potoke,kurjenje plastike in odpadkov Ciganov-ROMOV (prav sem napisal brez žaljenja),črna odlagališča velikih podjetij,kraja paštete v zapor,kraja par milijonov pa nič,kajenje na javnih mestih Romov in pijančevanje pred trgovino nič,smetenje migrantov (ILEGALCI ...prikaži več in ne migranti)nič,enakost pred zakoni nič,plačevanje elektrike, komunale,zavarovanja Pzz,črne gradnje zaCigane-Rome ne velja,dobijo1500 E,penzije pa500-700E,pa 40let plačuješ