Slovenija
23556 ogledov

Obeta se kaos, najbolj bo snežilo v prometni konici

Sneg
Po nižinah se temperatura v času sneženja večinoma ne bo spustila pod ničlo, zato bo sneg moker.

Agencija RS za okolje opozarja voznike na razmere, ki bodo jutri zjutraj lahko vplivale na stanje v prometu. Po tem, ko se je spremenila vremenska slika nad Evropo, se našim krajem bliža hladna fronta. Vremensko spremembo je nakazal jugozahodnik, ki danes po nižinah piha s sunki tudi nad 50 km/h. 

Hladna fronta bo naše kraje dosegla jutri zgodaj zjutraj in nas dopoldne prešla. Ohladitev bo hitra in izrazita, zato se bo meja sneženja hitro spuščala. "V zaprtih dolinah severozahodne Slovenije, kot je, na primer, Zgornjesavska dolina, bodo že danes, ko bomo še v predfrontalni topli zračni masi, padavine krajevno že lahko toliko ohladile zrak, da bo snežilo nižje kot drugod v sicer prevetrenih krajih," pravijo na Arsu.

Dars pluženje 27. aprila Slovenija Za zastoje niso krivi plugi, ampak gostota prometa

Kmalu po polnoči pričakujejo sneženje v nekoliko višjih legah Gorenjske, do 4. ure zjutraj tudi na Koroškem in v delu Štajerske. Do 7. ure pa verjetno ne bo snežilo le na Primorskem in v Beli krajini. Glavnina padavin bo padla do sredine petkovega dopoldneva, nato bodo padavine slabele in od severa kar hitro ponehale.

Otežene vozne razmere in počasnejši promet

"Na Gorenjskem in Koroškem bo tako do jutra že lahko zapadlo od 5 do 20 cm snega. V osrednji Sloveniji bo med 6. in 12. uro zapadlo od 5 do 15 cm snega, na vzhodu pa nekaj manj. Največ snega pričakujemo v višjih legah Gorenjske in Notranjske, do okoli 25 cm, v Prekmurju pa le do okoli 5 cm," napovedujejo. Temperatura se po nižinah v času sneženja večinoma ne bo spustila pod ničlo, zato bo sneg moker, kar ne govori v prid debelejši snežni odeji. V višjih legah bo drugače, saj bodo tam nižje temperature.

"Snežilo bo torej ravno v času jutranje prometne konice, zato bodo vozne razmere marsikje otežene in se bo promet odvijal počasneje. Na Postojnskem bo vozne razmere poslabšala tudi burja. Popoldne bo že suho in najbrž večjih težav v prometu ne bo več," opozarjajo vremenoslovci.

Tudi čez dan pod ničlo

V noči na soboto bo nastala megla ali pa nizka oblačnost, zmrzovalo bo. Sobota, nedelja in ponedeljek bodo mrzli dnevi, ko bo tudi čez dan marsikje v notranjosti Slovenije temperatura ostala pod ničlo. 

Nov ciklon se bo nad naše kraje premaknil že v torek. Takrat bi lahko ob morebitnih padavinah snežilo tudi na Primorskem, celo ob morju. "Prihodnji teden bo torej vreme povsem zimsko. Sneg, ki bo obležal, bo še nekoliko povečal učinek hladnejše zračne mase, ki bo nad nami," pravijo o tem, kaj nas čaka v prihodnjem tednu.

Sneg Vreme Slovenija Zapadlo bo do pol metra snega, kje ga bo največ?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Uni Wega 04:40 18.januar 2019.

    sneg v januarju je pa res "ne boste verjeli"

  • vec 23:22 17.januar 2019.

    fuq jest grem kr v avstrijo, tam je še sneg bolj kot ne pod kontrolo, vsi vedo da bo od jan do marca padlo vsaj 3 metre. Ne vem zakaj v SLO TREBA met namenski portal v igri za ta namen ?