Slovenija
22 ogledov

"Prava pot je nasprotna zategovanju pasu"

Paul Krugman EPA
Razum ljudem narekuje, da v kriznih časih zategnejo pasove, čeprav je prava pot ravno nasprotna. Če nihče ničesar ne kupuje, pride do zastoja - vi uničujete mene in moj dohodek in tako skupaj poglabljamo krizo, pojasnjuje eden najbolj znanih ekonomistov.

Paul Krugman je verjetno eden najpogosteje citiranih ekonomistov minulega stoletja, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomijo leta 2008, sicer profesor na Princetonu in redni kolumnist New York Timesa.

V nedavnem manifestu sta Krugman in njegov sodelavec pri projektu Manifesto for Economic Sense (manifest za ekonomski smisel), Richard Layard iz londonske šole za ekonomijo, predstavila tezo, da je trditev večine politikov in oblikovalcev gospodarskih politik, da je glavni vzrok za sedanjo krizo neodgovorno zadolževanje držav, popolnoma napačna. Krugman in Layard izjemo vidita le v Grčiji, ki je prestopila vse razumne meje davno pred katastrofo, ki se ji je zgodila.

Zadolženost je drugotnega pomena v tej zgodbi o krizi, saj je celotna zgodba o ogromni zadolženosti držav faktografsko napačna. "Španija in Irska sta na primer imeli velik presežek v državni blagajni in nizek javni dolg, danes pa sta v hudi krizi, iz katere se komaj vidi izhod. Ko je kriza prvič udarila, to ni bilo v ničemer neposredno povezano z javnim dolgom. To je preprosto neresnična trditev. Primanjkljaji so zrasli kot posledica gospodarske krize, ko je ta že prišla," je med drugim pojasnil v intervjuju za Jutarnji list.

Komentarjev 4
  • dd 11:41 11.september 2012.

    Takjunom in politikom naj vzamejo kar so pokradli. Tako bo Slovenija takoj dežela zlatega medu in mleka.

  • jose3 11:35 09.september 2012.

    "We're just dumb & silly East Europeans. Unenlightened. Someday we too will understand," tweeted president od Estonia. "Guess a Nobel in trade means you can pontificate on fiscal matters & declare my country a "wasteland". Must be a Princeton vs ...prikaži večs Columbia thing."Estoniji gre odlično. Mi pa se odločamo, ali spadamo pod sever, kjer piješ toliko kot plačaš, ali na jug, kjer samo žicajo in žicajo. Če kaj pade, OK zapravimo, sicer pa demonstriramo. Kot v Mozambiku :-)

  • albert 09:06 09.september 2012.

    wester62Se strinjam vendar tem butalcem v vladi bo to nemogoče dopovedati.Treba je izčrpati narod ker potem laže teroriziraš ljudi.