Slovenija
3313 ogledov

Pravosodni policisti zahtevajo odstop Podržaja

Dob zapor Boštjan Tacol
"Odgovorni niso naredili nič," poudarjajo sindikalisti.

Frančišek Verk, predsednik Sindikata državnih organov, je šefa slovenskih zaporov Jožeta Podržaja danes pozval k odstopu. Kot navaja Verk, je Podržaj odredil, da morajo vsi uslužbenci o pogovorih z njim poročati svojim direktorjem. "Gre za oviranje sindikalnega dela in kršenje sindikalne zaupnosti. To je sprevrženo dejanje," pravi Verk.

Spor med Verkom in Podržajem se vleče že dlje časa, podrobnosti pa so v javnost prišle ob spektakularnem pobegu dveh pripornikov iz koprskega zapora. 

zapor rešetke Koper Slovenija Znane podrobnosti filmskega pobega iz koprskega zapora

Verk poudarja, da je v svojem sindikalnem delu doživel številne "pokvarjene zadeve", ne pa tega, da bi nekdo, ki je odgovoren za delovanje zaporskega sistema in zakonitost dela, izdal takšno odredbo. "Že zaradi tega mora Podržaj nemudoma oditi," meni Verk. V sindikatu zahtevajo tudi odhod vseh Podržaju podrejenih vodij sektorjev in oddelkov.

Odziv Podržaja

"Vam je pokazal moj dopis? Če ga ni, ga pozovite, da ga pokaže, in ga pozorno (!) preberite. Za zdaj je to moj komentar, kaj več pa morda naknadno," se je na vprašanje, kako komentira poziv k odstopu, za Siol odzval Jože Podržaj.

Predstavniki zaposlenih v zavodih za prestajanje zaporne kazni so na današnji novinarski konferenci zahtevali sestanek s predsednikom vlade Marjanom Šarcem in pravosodno ministrico Andrejo Katič. Če sestanka ne bo do 8. februarja, bodo nadaljevali stavkovne aktivnosti.

Sindikalisti zahtevajo kolektivno pogodbo za delavce v zaporih, kadrovski načrt, ki mora biti usklajen s sprejetimi standardi in normativi, ter odpravo sistemskih anomalij. Iz sprejetih standardov in normativov je namreč razvidno, da v slovenskih zaporih manjka 138 pravosodnih policistov in 29 strokovnih delavcev.

zapor Beg iz zapora Slovenija Strokovnjak o novih zaposlitvah pravosodnih policistov: Katičeva se je brezglavo zaletela

Da je v našem zaporskem sistemu nekaj narobe, so dokazali tudi nedavni dogodki v Kopru in na Dobu, poudarja vodja sindikata v zaporu na Dobu Leon Lobe. Na Dobu bi trenutno potrebovali vsaj 50 pravosodnih policistov, da bi lahko opravili vsaj tista dela, za katera so zadolženi, je poudaril. Kadrovski primanjkljaj se po njegovih besedah kaže tudi v strokovnih službah. "En pedagog naj bi obravnaval 12 obsojencev, dejansko pa jih obravnava 30."

Bežečega kriminalca vzeli za resnega sogovornika

Po besedah Roberta Malikoviča iz koprskega zapora ne drži, da Podržaj ni bil seznanjen s kadrovsko stisko v tem zavodu. Kot je dejal, so vodstvo zapora in upravo večkrat opozarjali, a posluha ni bilo. Enako trdi Robert Vesel iz ljubljanskega zapora, saj so sami na težave opozorili že junija lani. Od tedaj odgovorni niso naredili nič, je poudaril in dodal: "Če bi kaj naredili, mogoče do dogodkov v Kopru in na Dobu ne bi prišlo."

"Pri iskanju krivcev za te dogodke se s prstom kaže na pravosodne policiste, medtem ko nihče ne išče krivde v slabem vodenju zdesetkanih pravosodnih policistov in drugih strokovnih delavcev v slovenskih zaporih," poudarja Verk. 

Verk meni tudi, da so "bežečega kriminalca, ki se nam posmehuje iz Italije" vzeli za relevantnega sogovornika zato, da bi čim bolj umazali pravosodne policiste. Zdi se mu nedopustno, da se enostransko upošteva tako mnenje, namesto da bi raziskali vzroke. Pri napadu na pravosodnega policista pa je šlo po Verkovem mnenju za napačno varnostno oceno morilca policista.

Komentarjev 3
  • Avatar olor
    olor 14:12 01.februar 2019.

    Ta podržaj je človek, ki nima pojma o načinu vodenja podrejeni. Zagovarja zapornike, namesto bi svoje delavce. Potrebno ga je zamenjati in pika, bolj nesposobnega človeka ni bilo na vodilnem mrstu.

  • milan63 12:33 01.februar 2019.

    glede tega kar se šliši od zaposlenih in sendikata pderžaj naj nemudoma otstopi od položaja generalnega direktorja da ga ni sram da se spravla na zaposlene v zaporih in laže stakmu derektorjem nimate kaj iskati naj takoj zapusti svoje delovno nesto nemudoma