Slovenija
66 ogledov

Praznična Ljubljana: najprej lučke za tem pa na kuhančka

veseli december
1/7
Anže Petkovšek
V Ljubljani veselega decembra dober milijon obiskovalcev.

Ljubljana je v teh dneh preplavljena z ljudmi. Polni so hoteli, restavracije, med novoletnimi stojnicami se gnete nakupovalcev in veseljakov s kuhančki v rokah. 

veseli december | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Kot vse kaže je prestolnica hit tudi za slovenske goste. V Turizmu Ljubljana so namreč pripravili ogled praznično okrašene Ljubljane, kjer je do konca decembra na večernem sprehodu po mestu mogoče doživeti pravljično Ljubljano. "Pripeljale smo se iz Maribora, takole na izlet, organizirano, z avtobusom. Malo smo se popeljali z ladjico, ogledali lučke," je ob stojnici s kuhanim vinom dejala Štajerka, medicinska sestra Andreja. S kolegicami so so odločile, da si letošnjo prednovoletno zabavo privoščijo v prestolnici. 

Nad Ljubljano so navdušeni tudi tujci, na Turističnno-informacijskem centru Ljubljana (TIC) so nam povedali, da je tudi letos največ Italijanov, čeprav beležijo tudi veliko Azijcev in Angležev. In še več jih bo. Pravi naval gostov, ki so se letos na Silvestrovo odpravili k nam, se namreč šele začenja.

veseli december | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Glede na trenutne podatke o pričakovani zasedenosti nastanitev ponudnikov, ki jih spremljamo (statistika TIC), bo največja zasedenost v času od 30. 12. 2015 do 1. 1. 2016, in sicer 74,3-odstotna. Zasedenost v lanskem letu v istem obdobju je bila 72,7-odstotna," so dodali na TIC.

lučke | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Sicer Ljubljano letos krasi približno 64 kilometrov svetlobnih skulptur ter lučnih girland na drevesih in na šestih smrekah. 

V letošnjem letu je še posebej privlačna Slovenska cesta, saj jo krasi kar 105 kometov. Del Trubarjeve ulice in del Gornjega trga pa letos odstopata od oblikovanja t. i. vesoljskih tem.

Med sprehodom si je mogoče ogledati tudi predstave uličnih gledališč, na ljubljanskih trgih so koncerti, na najdaljšo noč pa prestolnica pripravlja tradicionalno silvestrovanje na prostem z ognjemetom in silvestrovanje za otroke 31. decembra od 16. ure dalje na Kongresnem trgu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 22
  • dragec 12:48 31.december 2015.

    Kaj, spet ste navoščeni, da imamo tako dober obisk turistov?

  • mihatirs 10:58 31.december 2015.

    Edina stvar ki sem jo kupil je bla tvoja mami, da je vsaj enkrat začutila poštenega tiča iz ljubljane, medtem ko ta ki je tebe naredil, po vsej verjetnosti v kakšnem skladišču vleče tiča svojmu šefu, da še lahko dela ...prikaži več in ti plačuje naročnino za internet. Pa lepe praznike mucek

  • mihatirs 10:57 31.december 2015.

    Pozdravčke tudi tebi užaljena ovčka :)