Slovenija
3828 ogledov

Pred polži ne bo varen noben vrtiček v Sloveniji

Polži Žurnal24 main
Bralec iz Posavja nam je poslal fotografije polžev, ki so na njegov vrtiček izvedli pravcato invazijo. "Na vsakem kvadratnem metru jih je več deset," pravi. "Polži so letos zelo velika težava v slovenskih vrtičkih. Klicev na našo svetovalno linijo je na to temo ogromno," odgovarjajo strokovnjaki.

"Najhuje je, ko zapade dež. Takrat na travniku začne kar mrgoleti. Polžev je toliko, da sem jih nazadnje v 15 minutah pobral vsaj 300," je zapisal bralec, ki nam je poslal tudi fotografije.

Strokovnjaki iz Kluba Gaia pojasnjujejo: "Polži so zelo trdovratni škodljivci in pogosto je borba z njimi naporna, pogosto tudi neuspešna. Največji naval pričakujemo maja in tudi še junija. Najhuje je ravno v tem času, ko so v vrtu mlade rastlinice, ki jih polži pojedo v celoti, lahko v eni noči - vsak polž namreč poje za polovico svoje teže. Povsem mogoče, da so vašemu bralcu opustošili vrt."

"Pri uničevanju ne pomaga noben recept"

Polži lazarji | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Poskusila sem že vse nasvete sosed, ki imajo enake težave kot jaz. Nič ne pomaga," je obupan bralec, ki so ji polži povsem uničili zgodnje spomladanske posevke. 

Ljubitelji vrtnarjenja uporabljajo številne pristope v boju s temi živalmi. Na svetovnem spletu je cel kup nasvetov kako se soočiti z njimi. Nekateri vrt polivajo s poparki iz pobranih polžev, jih solijo, nastavljajo vabe s pivom, polže mečejo v kontejnerje. V zadnjih časih pogosto slišimo, da naj polže pobiramo in odnesemo v gozd. 

Še najbolj učinkovit je gel

"Najboljša in edino učinkovita izbira je ukrepanje s sredstvi za zatiranje polžev, ki pa naj bodo preizkušeni, saj je več novodobnih izdelkov žal brez posebnega učinka, kar si pri tej množici polžev v vrtu težko privoščimo. Zelo učinkovito je na primer oblikovanje varovalnega pasu z gelom proti polžem, ki ga nanesemo okoli ogroženih vrtnin ali gredic. Gel je povsem naraven in v okolju razpade, zato popolnoma nič ne škoduje vrtninam in zemlji, ni toksičen, zato ne škoduje otrokom in domačim živalim. Deluje mehansko, kar pomeni, da polžu predstavlja fizično prepreko, preko katere ne more do rastline. Vendar je potrebno pri uporabi paziti, da polža ne ujamemo v notranjost kroga/prepreke in tako zapremo k rastlini," poudarjajo v Klubu Gaia. Nanos tega gela je potrebno redno obnavljati, priporočljivo vsaj vsakih 14 dni.

Polži grafika | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Pri množičnem pojavu polžev, kot je letos, uspeha ni mogoče zagotoviti le z enim samim ukrepom. Pri preganjanju polžev boste učinkoviti le, če boste za zatiranje uporabljali kombinacijo naštetih načinov zaščite in bosteo pri tem vztrajni.

Z vabami bodite previdni

Vrtičkarji imajo na voljo tudi vabe za polže. Ena od takih ima v sebi privabilo, ki polža privlači bolj kot rastline. "Polž po prehranjevanju z modrikastimi granulami izgubi željo po nadaljnjem pehranjevanju, nato pogine. Posebnost teh granul je hitro delovanje in pa odlična obstojnost tudi v dežju in vlagi, kar je ključno, saj je prav vlaga idealna za naval polžev," še dodajajo poznavalci.

Polži lazarji | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Pri teh vabah velja posebna previdnost, saj so zelo strupene in so tudi v Sloveniji letno krive za večje število smrti psov. Vaba tudi njim diši, nevarno pa so že zelo majhne količine, ki povzročijo zadušitev živali. Če takšne vabe uporabljate, jih zelo dobro zaščitite, da do njih ne bodo imeli dostopa otroci ali druge živali. Če pes takšno vabo zaužije, je nujen takojšen obisk veterinarja, zaradi hitrega delovanja strupa pa je tudi v tem primeru uspeh vprašljiv.  

Letos pred njimi ne bo varnen noben vrt

Na vprašanje kako je mogoče, da se pojavljajo tako množično, strokovnjaki odgovarjajo: "Reprodukcijski krog polžev je precej hiter. So dvospolniki in se razmnožujejo z jajčeci in to 400-600 jajčec na osebek. Po približno mesecu dni se izležejo mladi polži. Ti pa spolno dozorijo že po 60 dneh." 

 

Njihovo število od preteklih let odstopa, ker je bilo lansko poletje nenavadno in mokro. Lani so bili pogoji za polže izjemno ugodni, zato so se prekomerno razmnožili in letos imamo tako zelo povečan zarod novih polžev, ki zdaj lezejo iz zemlje ter se pripravljajo na razmnoževanje, so še pojasnili. 

Pred polži letos ne bo varen noben vrtiček v Sloveniji, vendar pa so najbolj ogroženi vrtovi na težjih karbonatnih tleh. Težka tla se namreč veliko počasneje osušijo kot peščena, iz katerih dež hitro odteče v podtalje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • KLOBO 14:49 16.maj 2015.

    Ja malenkostno pohodijo rastline, vendar zanemarljivo glede na škodo, ki jo povzročajo polži. Jih je pa potrebno pravočasno premikati, kajti ko zmanjka polžev, jim prav pridejo tudi kakšne sladke rastline npr. jagode itd.

  • mijaliza 15:20 15.maj 2015.

    a pa so ti naredile kaj škode po vrtu in to? Sprašujem ker tudi mi razmišljamo, da bi jih nabavili potem pa zaprli v ograjen vrt kjer bi se lahko po mili volji pasle

  • KLOBO 13:07 15.maj 2015.

    Jaz teh problemov z rdečimi polžni nimam !! Lani spomladi, ko je bila invazija polžev, sem nabavil 8 kom indijskih tekačic in problem je bil po mesecu dni rešen. Tekačice so znane po tem, da jim je polž najljubši poslastek. ...prikaži večk. Iz prve roke povem, da je edina trajna rešitev teh problemov naravni sovražnik polžev in to so race indijske tekačice !!