Slovenija
850 ogledov

Predali podpise, ker želijo ponovne volitve

Bela Cerkev
Peticiji so priložili 364 podpisov za ponovne volitve, saj menijo, da bi te lahko spremenile volilni izid.

Skupina občanov in občinski svetniki iz volilne enote Bela Cerkev v Občini Šmarješke Toplice, kjer še vedno županuje na lanskih lokalnih volitvah za dva glasova poražena županja Bernardka Krnc, so občini danes predali peticijo s 364 podpisi za ponovne volitve v volilni enoti Bela Cerkev. Menijo namreč, da bi te lahko spremenile volilni izid.

Šmarješki podžupan Aleksander Pavlič je povedal, da so se za peticijo odločili, ker menijo, da so bili s preklicem ponovnih volitev v Beli Cerkvi izigrani. Izigrani so bili tudi volivci na predčasnih ponovnih volitvah in volivci, ki niso vedeli, da ponovnih volitev ne bo, in so vseeno prišli na volišče.

Menijo tudi, da bi lahko v Beli Cerkvi za 16. december lani razpisane ponovne volitve, če jih volilna komisija po razsodbi upravnega sodišča ne bi preklicala in odločila v prid protikandidatu Marjanu Hribarju, bistveno vplivale na drugačen volilni izid.

Bela Cerkev | Avtor:

Uporabili bodo vse razpoložljive pravne poti

Zahtevajo še odstop predsednika volilne komisije Fredija Bančova, njegovo namestnico pa pozivajo, da komisija še enkrat temeljito preuči vse ugovore obeh kandidatov. Če odgovorni peticije ne bodo upoštevali, bodo za uveljavitev svoje volje uporabili vse razpoložljive pravne poti, je še dejal Pavlič.

Na to peticijo se je odzval Hribar, ki je danes menil, da je volilna zakonodaja "povsem jasna" in da je Občina Šmarješke Toplice po razglasitvi občinske volilne komisije "že dobila zmagovalca županskih volitev". Sicer pa zakonodaja ne predvideva nobenih peticij, s katerimi bi dosegli ponovitev volitev, je povzel.

Dišalo je že po žrebu

Županske volitve v Šmarjeških Toplicah so po drugem krogu sicer kazale na neodločen izid med Hribarjem in zdajšnjo županjo Krnčevo, kar bi zahtevalo žreb župana.

Ker sta kandidata na delo volilnih odborov nato vložila ugovore, se je volilna komisija zaradi ugotovljenih nepravilnosti odločila za ponovitev volitev v Beli Cerkvi, v ponovnem postopku po Hribarjevi pritožbi in razsodbi upravnega sodišča pa odločila, da ponovitve županskih volitev v Beli Cerkvi ne bo.

Po presoji komisije je tako Hribar v drugem krogu volitev zmagal s 1017 glasovi, Krnčeva pa je zbrala 1015 glasov. Ker so za ponovne volitve izvedli že predčasno glasovanje, je komisija sklenila, da se njihov izid ne ugotavlja.

Bela Cerkev Bela Cerkev Slovenija Reportaža: "To je vse en velik šušmuš"

Krnčeva je na omenjeno odločitev napovedala pritožbo novoizvoljenemu občinskemu svetu, ki se sicer še ni sestal. Njegovo prvo zasedanje je sklicala za 30. januar, pritožbo pa bo predstavila na sredini novinarski konferenci.

Predsednik volilne komisije Bančov je po njenem zadnjem zasedanju povedal, da je komisija prejela pisno sodbo upravnega sodišča, v kateri je to povedalo, da naj ne bi opravili ponovnega glasovanja na volišču v Beli Cerkvi, in med drugim komisiji dalo usmeritev o vnovični obravnavi Hribarjevega ugovora v zvezi s problematično glasovnico na volišču v Beli Cerkvi.

Komisija se je na tej podlagi odločila, da spoštuje sodbo in da se ponovno glasovanje ne opravi. Da se glasovnica v Beli Cerkvi razveljavi in se šteje za neveljavno in da se na omenjeni podlagi ugotovi izid opravljenega drugega kroga volitev, da je Hribar novi župan.

Bela Cerkev Slovenija Ponovitve volitev ne bo, župana določila kar občinska volilna komisija Bela Cerkev Volitve Slovenija Neverjetno. Nov zaplet v Beli Cerkvi.
Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.