Slovenija
1093 ogledov

Predlog državljana: Bi nas lahko obvestili, da so nam dokumenti potekli!?

Pošta Slovenije Saša Despot
Bi vas država proti plačilu lahko po pošti obvestila, da vam bodo potekli dokumenti? Sliši se preprosto, a ...

Se tolčete po glavi, ker ste pozabili, da vam je potekla vozniška ali osebna izkaznica? Državljan je preko portala Predlagam vladi predlagal, da bi država ta problem lahko preprosto rešila s pošiljanjem navadnih pisem z opozorili na posameznikovo željo in proti plačilu, ki bi ga poravnal že ob izdelavi dokumenta ...

Storitev obveščanja na elektronsko pošto sicer že obstaja na portalu e-uprava. A pisemsko obveščanje bi bilo po mnenju predlagatelja v primerjavi z e-obveščanje primernejša rešitev za starejše občane.

"Predlog uvedbe obveščanja o poteku osebne izkaznice in potnega lista na zahtevo stranke predstavlja navidezno enostavno rešitev," v odgovoru pritrjujejo na notranjem ministrstvu, a ob tem izpostavljajo, da so do osebne izkaznice in potnega lista upravičeni tudi državljani, ki stalno prebivajo v tujini. Zagotavljanje enake pravice do obveščanja o poteku, bi zanje predstavljal višji strošek kot za državljane, ki prebivajo v Republiki Sloveniji.

"Predvsem pa je v zvezi s stroškom potrebno izpostaviti čas zahteve za obveščanje in čas plačila v povezavi z veljavnostjo dokumenta. Če bi posameznik, ki se mu identifikacijski dokument izda z veljavnostjo 10 let plačal za obveščanje o poteku dokumenta ob vlogi, bi to pomenilo vnaprejšnje plačilo storitve, ki bo izvedena šele v daljšem časovnem obdobju (desetih let), kar ni sprejemljivo. V primeru, da bi zamenjal dokument pred potekom (kar je pogosto), npr. zaradi selitve, zaradi spremembe osebnega imena, zaradi kraje itd. ali bi imetnik dokumenta celo umrl pred potekom veljavnosti dokumenta, bi prihajalo do očitkov plačila nerealizirane storitve," še naštevajo dodatne prepreke, da bi uresničili predlog ter pri tem izpostavljajo tudi strošek pošiljanja, ki zaradi spreminja cen tiska in poštnih storitev, zagotovo ne bi bilo več enako v času, ko bi moralo obveščanje nastopiti.

Vozniška dovoljenja Vladno darilo Avto Vladno darilo imetnikom starih roza vozniških dovoljenj

Državljane so že obveščali, a ni bilo učinka

Ministrstvo za notranje zadeve pa je v preteklosti od maja 2013 do aprila 2014 celo že izvajalo individualno obveščanje vseh državljanov o poteku osebnih izkaznic in potnih listin. Obveščanje je potekalo brez predhodne zahteve posameznikov, strošek pa ni bremenil državljana.

"Ob enoletnem izvajanju obveščanja je bilo ugotovljeno, da le-to nima vpliva na dejansko pravočasno odločanje o zamenjavah dokumentov. Še vedno so se pojavljale zahteve po nujni izdelavi dokumentov, ki pa jih v praksi tudi uspešno rešujemo," tako izpostavljajo na notranje ministrstvu in dodajajo, da v zadnjem obdobju o državljane o potrbi po preverjanju veljavnosti njihovih dokumentov ter pravočasni vlogi za izdajo novega dokumenta osveščajo preko medijev, predvsem pred velikonočnimi in prvomajskimi prazniki, poletnimi dopusti ter v mesecu decembru.

slovenija 24.08.11, Vloga za prijavo zacasnega prebivalisca, upravna enota Ljubl Slovenija Preverite dokumente, da na upravnih enotah ne bo hudih ur ...

 

Komentarjev 3
  • Janez_53 17:21 30.september 2017.

    Popolnoma se strinjan s Klementino8!

  • Klementina8 14:29 30.september 2017.

    Idiotski predlog.Ce sam zase ne znas poskrbeti in preveriti datumov na osebnih dokumentih,mislim,a to resno?????To je zame visek lenobe in neodgovornosti.In kazejo se ocitni znaki kretenizma.Za kozlat.So pravice in dolznosti.A rit si lahko sam obrises ali te mora kdo spomnit???Da ...prikaži več gres v sluzbo,gres sam,ali te mora kdo spomnit????Ce si pa na socialki,pa si za odstrel.