Slovenija
12357 ogledov

Novinarka o svojih nekdanjih kolegih, ki so pri Golobu: Ne igrajte zdaj žrtve!

Robert Golob Flickr
"Neodvisno in kritično novinarstvo potrebujemo - rahlo absurdno je sicer, kako nam aktualna oblast dopoveduje, da bo depolitizirala (javne) medije, hkrati pa se medtem novinarji politizirajo."

Barbutovski po Golobovi oceni "zmerno uspešen"

Predsednik vlade Robert Golob je v današnji izjavi za medije komentiral tudi nekatere aktualne zadeve, med drugim menjavo na vrhu Urada vlade za komuniciranje (Ukom). Ob tem je znova poudaril, da so pred volitvami napovedali vojno sovražnemu govoru v medijih in da si pri tem želi tudi pomoči Ukoma.

Kot razlog za premestitev sedanjega v. d. direktorja Ukoma Dragana Barbutovskega je predsednik vlade dejal, da je Barbutovski vodenje vladnega urada prevzel začasno in bil pri tem "zmerno uspešen". "V tem času, ko je bil z nami, smo dejansko ugotovili, da mu neizmerno bolj ustrezajo druge vloge," je dejal.

Barbutovski bo v kabinetu predsednika vlade skrbel za mednarodno komuniciranje, če bo ponujeno funkcijo sprejel. O tem bo premierja obvestil v petek. V zadnjih dveh mesecih je Golob pri Barbutovskem pogrešal organizacijske sposobnosti in sposobnosti za delo z ljudmi.

"Primarna funkcija vodje takega urada mora biti organizacijsko menedžerska, zato se bomo zelo potrudili, da bomo našli tako osebo, sploh za stalno vodenje," je dejal. Razpisa za direktorja Ukoma še niso objavili, ga pa nameravajo v roku dveh mesecev.

Vodja sindikata na RTV po novem na čelu Ukoma

V tem vmesnem obdobju se bo Ukomu kot v. d. direktorice pridružila Petra Bezjak Cirman z Radiotelevizije Slovenija (RTVS), ki deluje kot zaupnica delavcev na RTVS, je dejal Golob. Po njegovih besedah zato zelo dobro pozna prakso obstoječega vodstva RTVS, za katero ne želijo, da bi se nadaljevala na Ukomu. "Zato želimo okrepiti vladni urad ravno z ljudmi, ki razumejo, kam pripelje politizacija novinarstva in kam pripelje širjenje sovražnega govora," je dodal.

Z nekdanjimi novinarji so okrepili tudi stranko Gibanje Svoboda. Mesto predsednice za odnose z javnostmi naj bi namreč prevzela zdaj že nekdanja novinarka portala Necenzurirano Vesna Vuković. Ena od poslank pa je tudi Mojca Šetinc Pašek, nekdanja novinarka RTV Slovenija. Golob je ob tem povedal, da ceni vsakega, ki je dober na svojem področju, saj je v to vložil ogromno sebe in si takih sodelavcev tudi želi.

Petra Bezjak Cirman je sicer partnerka Primoža Cirmana, urednika portala Necenzurirano.

Novinarji pa so zasedli tudi mesta v vladi. Vesna Humar, novinarka Primorskih novic, je postala državna sekretarka, pristojna za področje odnosov med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med Republiko Slovenijo in Slovenci po svetu.

Ekipi ministrice za kulturo Aste Vrečko pa se je kot svetovalec pridružil Lenart J. Kučić, nekdanji novinar Dela in urednik portala Pod črto.

Ko te hvalijo politiki ...

Aktualno dogajanje je pretreslo številne znane novinarje. "Danes pa je en tistih dni, ko sem vesel, da me kot novinarja v politiki nihče nima res prav rad," je zapisal radijski voditelj na RTV Slovenija Tomaž Celestina.

Odzvali so se tudi Petra Sovdat (Finance), Andreja Lončar (N1) in Eugenija Carl (RTV Slovenija).

Predsednica DNS: "Kot pritiče novinarstvu bomo presojali tudi poteze (nekdanjih) kolegov"

Na dogajanje se je s svojega profila odzvala tudi predsednica Društva novinarjev Slovenije (DNS), Petra Lesjak Tušek. Njen zapis (nelektoriran) objavljamo v celoti.

"Prehodi novinarjev v politiko se seveda niso začeli danes, vsak od njih pa je po svoje zadal focn novinarski integriteti - nekateri bolj bolečega in odmevnega, drugi manj, a ob vseh primerih je bilo v fohu vse težje dokazovati načelno neodvisnost, ker kdo bo pa torej še lahko verjel in zaupal vsem embedded novinarjem?! "Zagovarjati" smo se vselej morali tisti, morda celo večina, ki še vedno verjame(mo) v novinarstvo in vendarle delujemo in si prizadevamo delati profesionalno in etično - še verjamem, da večina novinarjev.

Neodvisno in kritično novinarstvo potrebujemo - rahlo absurdno je sicer, kako nam aktualna oblast dopoveduje, da bo depolitizirala (javne) medije, hkrati pa se medtem novinarji politizirajo. Osebno ima vsak pravico do prehoda kamorkoli že - v politiko, biznis, piar, mora pa sprejeti tveganje, da bodo tudi njegovo dosedanje delo ocenjevali skozi to prizmo. In pri tem ne izigravati žrtve, da zdaj pa bo sledil oziroma se nadaljeval pogrom nad njim/njo. Oprostite, mi ostajamo novinarji in tako kot pritiče novinarstvu bomo presojali tudi poteze (nekdanjih) kolegov. Vse ostalo je sprevrženo.

Širši kontekst: obupne razmere so v novinarstvu, podplačan in totalno razvrednoten je poklic, lastniško je zafuran (pre)velik del medijev - kupovali so si vpliv, mi pa smo verjeli, da "le" delamo novinarstvo. Medtem sistematično uničujejo javni servis. Morda smo res totalni naivci in zadnji idioti, ki bomo nekega dne na smetišču kakega lastnika ugasnili luč. Morda jih bo ali nas bo na koncu še kam še več presedlalo - ker iz greznic vsak pač slej ali prej išče izhod in verjamem, da si ga tudi osebno osmisli. Ker za kaj bi se pa raztrgal? Za principe, ideale, ideje - logična vprašanja, mar ne - ker (za)kaj je sploh (še) vredno?

Za zdaj pa: v bistvu sem žalostna in razočarana - kot predsednica DNS, kot novinarka in tudi povsem po človeški plati. Racionalno gledano pa ta pretres ni najhuje, kar je že bilo in še bo, in se nam žal ni treba prav ničemur več čuditi. Niti temu ne, kje je in kam pade preiskovalno novinarstvo - kolikor ga sploh je. Niti temu ne, kako vsakič znova spoznamo, da zunanjih sovražnikov sploh ne potrebujemo, ker nam pri tem znotraj gre kot po maslu. Ker nikoli nismo prav poštekali metode skregati od znotraj in (ob)vladati od zunaj - vsaj ne do te mere, da bi ne pristali nanjo in se poenotili. Ker je osebni interes pač širši od kolektivitete - sploh če jo načrtno razgrajujejo.

Morda se zdi, da smo izgubili bitko za integriteto poklica. A nekateri še ostajamo. In veliko je bilo tudi dobljenega. Žal pa se vselej izkaže, da nikoli ni tako slabo, da ne bi pričakovali še slabšega ali da se slabše ne bi, bo tudi zgodilo."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 23
  • Igorgeus 21:22 12.avgust 2022.

    Berem te vaše komentarje, verjetno ste vsi popolni. Iščete nekega mesijo ali kaj. Človek se trudi, vsi se trudimo, je lažje delat za svoj žep, ne moreš nobenega razočarati. Očitno si želite politike, ki se ne briga za državo, samo ...prikaži več grabi. Zakaj bi se kdo sploh trudil, vedno je kaj narobe.

  • Igorgeus 21:17 12.avgust 2022.

    Ja kje pa naj delajo? Na rtv? To je samo še za v smeti, uničili so jo.

  • Avatar R_D
    R_D 18:43 11.avgust 2022.

    Neverjetno, da se je gospa iz dns sploh oglasila. Pa stvar ni rahlo absurdna kot je zapisala. Verjetno tudi Lesjakova še vedno upa, da bo tudi njo največji nategun med PV-ji v zgodovini vzel v službo.