Slovenija
29 ogledov

Preizkušal mejo policistov

Odziv policistov na mejnem prehodu Hotiza izzval provokator – njegovi drugi objavljeni posnetki dokazujejo, da gre za njegovo stalno prakso.

"V Sindikatu policistov Slovenije smo takoj ob seznanitvi z dogodkom ugotovili, da gre za osebo oziroma osebe, katerih namen je z žalitvami doseči neprimeren odziv pri policistih in preizkušati njihovo mejo odpornosti proti tovrstnim žalitvam in provokacijam," je incident na mejnem prehodu Hotiza komentiral Zoran Petrovič, predsednik  Sindikata policistov Slovenije (SPS).

Po poročanju več medijev gre za Madžara Gáborja Lászla Rácza.  Bil naj bi ustanovitelj organizacije za zaščito in pravico katoličanov Mednarodna Antifašistična Organizacija. Na YouTubu je objavil vrsto posnetkov, iz katerih je razvidno, da s provokativnimi vprašanji, komentarji in prošnjami – v tem primeru je šlo za 40 centov, ki naj jih ne bi imel za potrebno dovoljenje, poleg tega je odšel na maloobmejni prehod in ne na prehod za mednarodni promet – poskuša izzvati neprimerne odzive policistov. Ko ga zavrnejo, začne sistem in policiste same označevati za teroriste, fašiste, trdi, da mu kršijo človekove pravice. Posnetki pa hkrati dokazujejo, da svojega cilja pogosto ne doseže. 

Rešil življenje

S policije so prek Twitterja danes sporočili, da notranja preiskava na Policijski upravi Murska Sobota glede policistov še poteka. Ko bo končana, bodo o ukrepih zoper vpletene osebe obvestili javnost. 

V SPS pričakujejo, da bo pri izbiri morebitnih ukrepov pristojna služba upoštevala tudi namen in ravnanje osebe v postopku. "Ne nazadnje so na posnetku tudi policisti, ki v preteklosti ne samo korektno opravljali svoje delo, ampak je eden od njih rešil človeško življenje, zaradi česar je prejel tudi visoko priznanje," poudarja Petrovič. 

Komentarjev 19
  • Anton Vlasic 16:01 17.julij 2013.

    Policiste nagnat na koristno delo in se kolture učit.

  • Mrcina 09:18 17.julij 2013.

    Udrihajte po provokatorju, ne čez policijo ! On je bil v tej zgodbi tisti, ki je delal zgago ! Taki naj izginejo, pa bo življenje lepše !!!

  • francek 08:58 17.julij 2013.

    In potem bi najel odvetnika policaji bi dobili pa drisko.