Slovenija
31 ogledov

Premierka bo kar sama ministrovala

Alenka Bratušek Anže Petkovšek
Premierka Alenka Bratušek mora po odstopu ministrice za zdravje Alenke Trop Skaza DZ še danes obvestiti, kdo bo do nadaljnjega vodil ta resor. Tega vsaj še do sobote zvečer ni storila.

Premierka Alenka Bratušek je danes predsedniku DZ Janku Vebru sporočila, da bo funkcijo ministra za zdravje namesto Alenke Trop Skaza, ki je s funkcije odstopila, začasno vodila kar sama, so za STA sporočili iz DZ. Premierka bo s predlogom za novega ministra očitno počakala do glasovanja o zaupnici, morda tudi do razpleta na kongresu PS.

Čeprav se je v minulih dneh kot možno ime za novo ministrico za zdravje omenjalo državno sekretarko na ministrstvu za zdravje Nino Pirnat in je ta tudi potrdila, da je pripravljena prevzeti resor, se je Alenka Bratušek (še) ni odločila predlagati. "Do zaupnice resor zdravja prevzemam sama," je premierka namreč zapisala v sporočilu na spletnem družbenem omrežju Twitter.

Kdaj bo glasovanje o zaupnici, ki jo je napovedala, še ni jasno, pomemben pa bo tudi razplet na kongresu PS, ki bo 25. aprila in na katerem se bo izkazalo, ali bo največjo vladno stranko še naprej vodila Bratuškova ali morda prvi predsednik stranke in ljubljanski župan Zoran Janković.

Če Bratuškova ne dobi zaupnice ali pa če Janković prevzame vodenje PS, to glede na napovedi koalicijskih partnerjev namreč pomeni konec aktualne vlade. V tem primeru so najverjetnejša posledica predčasne državnozborske volitve.

Če se obe glasovanji - v DZ in na kongresu PS - iztečeta v prid Bratuškove, pa vlado do konca mandata čaka še precej zahtevnih nalog, poleg popolnitev državnega proračuna in ukrepov za zagon gospodarstva tudi ukrepi na področju zdravstva, pri čemer pa je malo verjetno, da bi jim do konca mandata uspelo izpeljati zdravstveno reformo.

Je pa ravno Pirnatova v četrtek ob robu vladne seje dejala, da se v zdravstvu lahko veliko postori na področju racionalizacije, skupnih javnih naročil in ureditve standardov.

Alenka Bratušek, kot kaže, sicer nima sreče z imenovanji zdravstvenih ministrov. Prvi, Tomaž Gantar je odstopil, ker ni bilo dovolj politične volje za novo zdravstveno reformo. Nato je precej časa preteklo, da so našli novo kandidatko, ki je ustrezala vsem koalicijskim partnerjem, a je tudi Alenka Trop Skaza po komaj mesecu dni ministrovanja odstopila, ker da nima dovolj debele kože, da bi prenesla vse pritiske, ki jih je bila deležna sama in njena družina v času ministrovanja. Opozorila je tudi na igre v ozadju zaradi namere, da bi ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje, med drugim naj bi jo opozorili, da bi v tem primeru morala zavarovalnicam tudi kaj ponuditi, pa tudi, da je podobna napoved odnesla še vsakega ministra.

Predsednica vlade se je o morebitnem prevzemu ministrske funkcije najprej pogovarjala s kirurgom Danijelom Bešičem Loredanom, ki je napovedal, da se bo soočil z vsemi temi morebitnimi pritiski, a dlje od enega srečanja ni šlo.

Pirnatova, ki naj bi jo predlagala PS, je sicer članica koalicijske SD, zato se je pojavilo vprašanje menjave resorjev med strankama. A je vodja poslancev SD Matjaž Han pojasnil, da bo Pirnatova, če jo bo PS predlagala za ministrico, kandidatka te stranke in menjave resorjev ne bo.

V času med ministrovanji Gantarja in Trop Skaze je ministrstvo vodil zunanji minister in prvak DeSUS Karl Erjavec.

Komentarjev 4
  • mirko 19:16 13.april 2014.

    Alenčica ne najde človeka, da bi ga poslala med zveri. Sama pa si tudi ne upa prevzet ta resor, ker ve kaj jo čaka. Čufer ji pravi " Alenka treba bo nekaj naredit, da se zmanjša poraba, saj veš, da ...prikaži več mednarodni investitorji (kreditodajalci) ne bodo več dolgo verjeli mojim praznim obljubam ! " Na drugi strani jo pa z nabrušenimi kremplji čaka zdravstveni lobi-mafija. Imam občutek, da se Alenčica zelo trudi kako čimprej častno zapustit vladni stolček.

  • Milan Novak 14:04 13.april 2014.

    Alenka čaka,da se še najde kakšen bolj nesposoben,kot je ta.Kajti v tej vladi so zbrani sami nesposobneži,ki med sabo tekmujejo,kateri bo naredil več škode!

  • maresem 09:50 13.april 2014.

    Ja seveda... Loredan bi naredil red, kar pa našim koritarjem ne odgovarja.